EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Почивка срещу инвестиция - ново в туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почивка срещу инвестиция - ново в туризма

mail19:15 | 29.04.2011прегледи 1921 коментарикоментари 1


Ирина Панчева
За първи път у нас стартира услуга в областта на туризма, която позволява придобиване на дялова собственост, /fractional ownership/ в български ваканционен имот и така се дава възможност за почивки по целия свят .
Продуктът „дялова собственост” е иновация в областта на услугите, която позволява на потребителя да налага свой собствен ритъм на свободното си време, съчетан с най-изгодни варианти за управление на семейния портфейл. В основата си дяловата собственост е начин за закупуване на част от недвижима собственост в определени луксозни имоти в България, като тази част осигурява правото на своя собственик да почива с цялото си семейство в различни точки по целия свят, всяка година. Услугата се предлага за първи път в България, но в световен мащаб се използва от 4,3 милиона почиващи годишно в общо над 76 държави, в които системата на дяловата собственост се развива с динамични темпове вече повече от 30 години.
Основната идея
Купуваш толкова колкото можеш да ползваш, съобщи Смилена Попова изпълнителен директор на MOi Klub – представител на услугата в България. Минимумът е 1/16 част от даден имот, срещу която собственикът може да ползва всяка година три седмици – както в имота, в който има частичен дял, така и в имоти по целия свят, които са част от разменната система за собственици на Fractional Ownership (споделена собственост). Инвестирайки в дялова собственост собствениците получават достъп до една от най-големите организации за размяна на почивки във ваканционни имоти в света.
Инвестицията във ваканционен имот дава право на собственика да закупи толкова, колкото може да ползва, като споделя отговорността и разходите по имота с други съсобственици и право на достъп до организациите за размяна по целия свят. Инвестицията също така дава възможност на членовете на клуба не само да ползват своите седмици, но и да ги разменят, запазват или отдават под наем с цел генериране на приходи от инвестицията си. За сравнение, от компанията обясниха, че минималната цена на дял от студио в един от двата комплекса на Черноморието, които се предлагат в момента, е 5 хил. евро. За продан на разположение са също и дялове от едностаен апартамент с минимална цена от 7 хил. евро в компекс „Морски рай“ в местността Бялата лагуна край Балчик, както и едностаен апартамент на цена от близо 8 хил. евро в комплекс „Калиакрия“ между Балчик и Каварна. Всеки имот, включен в проекта MOi Klub, в който собствениците могат да закупят дял, се обособява като собственост на различно дружество с ограничена отговорност, чийто капитал е разделен на 16 дяла. По този начин собствениците закупуват дял от това дружество, който им гарантира собствеността върху имота. Наред с цената за придобиване на дела, собственикът заплаща и годишна такса за управление. За имотите, които се продават в момента, тя е от порядъка на 250 и 270 евро на година, в които влизат управление и поддръжка на имота, застраховка, счетоводство, годишно данъчно консултиране и др.

Юридическите особености
Според юридическите особености на договора за покупка на дялова собственост, всеки самостоятелен дял закупен чрез MOi Klub е притежание на инвеститора и предоставя пълна гаранция за съсобственост върху избрания от него имот. Собственикът поема отговорността и ползите произтичащи от имота, а също така и взема участие при управлението и контрола на имота пропорционални на неговия дял. Правото на собственост е реално и завинаги. Инвеститорът може да ползва, продава, завещава и дарява своята част. Дяловете закупени чрез MOi Klub гарантират право на собственост защитенo от българското и европейското законодателства.
Първоначално MOi Klub ще развива пазара на дялова собственост в България и Русия, с последващо разширяване във всички източноевропейски страни.
Ползите от въвеждането на новата услуга и новите принципи на покупка на имот, са свързани не само с раздвижване на имотния пазар, а и с възможност за развитие на туристическите услуги и българския туристически пазар. Тъй като в своята система MOi Klub вече има имоти, които предлага на българския пазар, компанията е получила и първите заявки за размяна с клиенти от Израел, Англия, Русия, Полша. Посредством влизането в международните системи за размяна, MOi Klub ще допринесе и за реклама на туризма в България пред потенциални туристи от близо 80 държави от целия свят.
Статистика
Дяловата/частична собственост съществува като установена система от 16 години, но в другите страни е под друга юридическа форми. Другите държави имат конкретни закони, които са създадени за защита на собствениците на дялова собственост. Тъй като в България този вид собственост не е третирана от конкретни законови разпоредби, MOi Klub e избрал търговския закон за защита на собствениците и собствеността.
Мрежата от сайтове и компании за размяна по света съществува в повече от 76 страни, в които са включени над 7000 курорта (вилни селища), както и много индивидуални имоти, за които няма точна статистика. През изминалата година близо 4.3 млн. туристи са почивали по този принцип. В световен мащаб, индустрията се оценява на $ 1,8 милиарда.

 


 
Коментари
 
Time-share scam - 30-04-2011 г. 01:30:24

Mnogo vnimatelno s podobni "Investizii". 1/16 ot kakvo kupuvate? Noemvri ne e kato August. V EC ima zashtita na potrebitelite za vsiaka podobna investizia s nad 3 godishna upotreba, s cool-down period ot 21 dni, prez koito mozhete da se otkazhete ot sdelkata i da vi vqrnat parite. zatova sega prodavat holiday clubs, ne time-share. Izliza, 4e edno studio im struva 80000 euros, koeto sqshto ne e realno za BG studio, i nakraia triabva da plashtate debeli management fees vsiaka godina, nezavisimo dali polzvate ili ne svoite sedmitzi /Prez noemvri! :-P/ V momenta e po-evtino da si naemete imot samo kogato vi e nuzhno i bez management fees, etc.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159