EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Потребителското доверие в ЕС остава слабо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Потребителското доверие в ЕС остава слабо

mail12:06 | 28.04.2010прегледи 503 коментарикоментари 0


Потребителското доверие в еврозоната остава крехко заради високата безработица и плановете на редица държави за затягане на фискалната политика, което повдига въпроси как това ще се отрази на домакинствата, съобщава The Wall Street Journal.
Френското потребление е един от ключовите фактори за подобрение на икономиката в зоната с единна европейска валута, наред с повишаването на немския износ. Досега, обаче, френските потребители не са особено активни, отбелязва изданието.
Потребителското доверие във Франция през април се е понижило до - 37 от - 34 през март, става ясно от данните на националната статистическа служба на страната.
Всяко понижение при потреблението на дребно се отразява негативно за възстановяването на икономиката на зоната с население от над 330 млн. души, отбелязва Наташа Вала, икономист на Goldman Sachs в Париж.
Мнението на други експерти е, че нищо към настоящия момент не показва положителни тенденции при френското потребление през тази година.
Ситуацията в Германия изглежда по- добре. Немската компания GfK, занимаваща се с маркетингово проучване на потребителските нагласи, информира, че измерващият потребителската активност индекс е отчел неочакван ръст до 3.8 пункта през април от 3.4 пункта месец по- рано.
„Сигналите за възстановяване на икономиката се увеличават,” съобщават от  GfK. „И потребителите ги усещат много по- ясно, което отразява и техните очаквания за подобрение на икономиката.”
Въпреки това, намеренията на немските граждани да правят по- големи покупки през април остават слаби.
В Италия също е налице относително подобрение на потребителското доверие през април. По данни на националната статистика доверието на потребителите се е повишило до 107.9 от 106.3 пункта през април спрямо март. Италианските домакинства ще останат предпазливи по отношение на разходите си, заради планираните от правителството мерки по ограничаване на високия публичен дълг, коментират икономисти.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg