EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Посредниците на газа отпадат едва през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Посредниците на газа отпадат едва през 2011

mail14:30 | 17.07.2010прегледи 1272 коментарикоментари 0


Постигнати са по-ниски цени за руския газ за България, както и да отпаднат посредниците при доставката на газ, като сделките ще се сключват директно между руската страна и Булгаргаз, съобщи премиерът Борисов на пресконференция след подписването на пътната карта за газопровода "Южен поток" резиденция "Евксиноград". Стана ясна още, че преговорите не са били леки и са продължили до 3 часа през нощта, като са подновени рано сутринта до момента на подписването на пътната карта на газопровода. Руският енергиен министър Сергей Шматко отбеляза, че Русия е заинтересована българските потребители да ползват руския природен газ, а също така и от инвестиции в газификацията на България. До 30 юни 2011 ще трябва да се подпишат договорите за доставка на газ без посредници за българския пазар, а физическата доставка на синьото гориво ще започне от 01.01.2013 година. Преференционалните обеми от руски природен газ ще останат и след 2012 година за България. Конкретните цифри не бяха разкрити, защото останалите европейски страни също следят новините от България и това ще изиграе роля за допълнителни аргументи в преговорите с руската страна, което ще утежни ситуацията, отбеляза Борисов.
Ето какво каза икономическият министър Трайчо Трайков за преговорите пред Дарик радио: Ние искаме да са значително по-ниски цени. Това е процес, който продължава, но вече направихме първата стъпка. Тя е свързана с подобряването на някои условия по вече действащите договори, които, влизайки в сила от 1 юли, реално ще оставят десетина милиона лева повече в „Булгаргаз” на тримесечие. Така че би могла тази разлика по някакъв начин да бъде отразена в цените, това ще е малко намаление, би могла да служи като буфер за „Булгаргаз”, който, както знаете, също има нужда от ликвидност.
Водещ: Т.е., дали ви разбрах вярно, още от началото на юли, със задна дата, цените за България за природния газ падат, така че на тримесечие „Булгаргаз” ще плаща 10 милиона евро по-малко?
Трайчо Трайков: Вероятно това ще бъде за първото тримесечие. Тези суми могат да варират от тримесечие на тримесечие в зависимост от потребяваните количества.
Водещ: А разбрахте ли се за цените в по-дългосрочен план? Ще се превърне ли в мерило доставната цена например за Германия?
Трайчо Трайков: Затова казвам, че в дългосрочен план трябва да продължим разговора, като той ще се основава и се основава освен на такива чисто технически сравнения с цени на други пазари, и със специфичното положение на България, защото ние сме изцяло зависими от цената на този газ от Русия. И смятаме, че икономиката ни от гледна точка на „Газпром” би било по-добре да вземе марж 50 от два милиарда, отколкото марж 200 от нула.
Водещ: Само да изясним, тези нови цени ще бъдат договорени с някакъв анекс ли? Нали говорим от този юли или от юли догодина?
Трайчо Трайков: Има две насоки. Едната е по новите договори, където говорим и за ценообразуващата формула. Другата е за съществуващите договори, където направихме първата стъпка, но се надяваме да има и следващи стъпки.
Водещ: Т.е. първата стъпка е договорена и ще се подпише някакво допълнително споразумение към действащите договори, които ще водят до този...
Трайчо Трайков: За първата стъпка „Газпром” и „Булгаргаз” снощи подписаха протокол, че ще се внесат промени в анексите от 2006 година по времето на Овчаров, т.е. малко връщаме назад вредата от анексите на Овчаров.
Водещ: Т.е. оттам ще дойде този ефект от 10 милиона евро, за който говорите, на тримесечие, а за втората стъпка тепърва продължава спора на формулата.
Трайчо Трайков: На всякакво равнище.
Водещ: Следващият въпрос – как точно договорихте отпадането на посредниците? Директни договори на „Булагргаз” с „Газпром” ли или по-скоро с дъщерната експортна фирма на „Газпром”
Трайчо Трайков: С „Газпромекспорт” след изтичането на сегашните договори ще бъдат сключвани директни договори.
Водещ: От 1 януари следващата година са те или?
Трайчо Трайков: До 30 юни 2011 година трябва да бъдат подписани новите договори, а от 30 юни нататък, след изтичането на договорите, вече това физически ще се случва. По отношение на изтичащия сега в края на годината договор, там проблемът ще бъде решен чрез увеличаване на количествата по друг договор с преференциални цени, т.е. от четири ще останат три договора.
Водещ: Подписахте ли нещо специално за тази уговорка, да е ясно, че България се е разбрала с Русия за край на посредниците?
Трайчо Трайков: За кое?
Водещ: За това, че отпадат посредниците.
Трайчо Трайков: Да, това е в протокола.
Водещ: Това е договорено в протокол?
Трайчо Трайков: Да, в протокола, който подписахме аз и Шматко.
Водещ: И последният въпрос е за „Южен поток” – всъщност България обвърза разговорите за цените на газа, посредниците и „Южен поток”, така ли?
Трайчо Трайков: Връзката не беше директна, но разглеждахме въпросите в комплект и мисля, че се получи много добре така.
Водещ: А за „Южен поток”? Откъде ще мине тръбата – откъде ще влиза и къде ще излиза в България?
Трайчо Трайков: Влиза близо до Варна и излиза в западно направление в Северна България към Сърбия.
Водещ: А какво точно подписахте, в тази пътна карта какво е разписано, кога ще тече газът по тази тръба?
Трайчо Трайков: Това не го пише в пътната карта, тъй като времевият хоризонт при нея е създаването на съвместната компания и вземането от тази съвместна компания на решение, че правим „Южен поток”. Т.е. пътната карта се занимава с две неща – как ще се проведе предпроектното проучване и второ, как ще се създаде съвместната компания, която въз основа на това предпроектно проучване да се вземе решението за началото на инвестиционния процес.
Водещ: Кой ще бъде собственик на тръбата, която ще минава през България?
Трайчо Трайков: Тя е, както е записано в междуправителственото споразумение, 50/50.
Водещ: Чрез тази фирма, собственик ще е фирмата?
Трайчо Трайков: Собственик ще е фирмата, а във фирмата собственици ще сме с равни дялове ние и руската страна.
Водещ: Кога според пътната карта ще бъде направена фирмата?
Трайчо Трайков: Предвиждаме това да се случи към края на февруари и най-късно до средата на март да се вземе решението.
Водещ: А откъде тази фирма ще вземе пари, за да построи тръбата?
Трайчо Трайков: Фирмата има инструменти на проектно финансиране, които са на нейно разположение.
Водещ: Т.е. ще бъде проектно чрез кредити и държавата няма да участва във финансирането?
Трайчо Трайков: Могат да се разглеждат всякакви варианти, още е рано за това.
Водещ: Има вариант, в който България и Русия като държави да платят за това, това казвате, има и такъв вариант?
Трайчо Трайков: Не казвам това, а казвам, че още е рано да се мисли по този въпрос конкретно в такива детайли.
Водещ: Докъде стига всъщност пътната карта във времето? Февруари правим компанията, след това?
Трайчо Трайков: Това са основните ключови събития, които трябва да се случат. Когато стигнем дотам, значи пътната карта си е свършила работата.
Водещ: Добре, а тогава в неформален план, който не е разписан, какви са перспективите пред „Южен поток” във времето?
Трайчо Трайков: Пътната карта приключва с начало на етапа на разработка вече на проектната документация, която ще се извърши от съвместната проектна компания и срокът за това е 30 април.
Водещ: Аз усещам, че не искате да кажете кога би станал този „Южен поток”.
Трайчо Трайков: Засега остава целевата година 2015-та.
Водещ: 2005 година би могло да тече газ. А това обвързано ли е впрочем с другите споразумения на Русия, докъде би текъл този природен газ през България, докъде ще е готово 2015-та?
Трайчо Трайков: Това е дата, която не е наша измислица, а е съгласувана с влизането на Русия, защото знаете, че по този проект те имат целия поглед върху това, как се развиват нещата във всички страни. И това е голямата разлика от „Набуко”, където имаме многостранно споразумение и обща компания, в която участваме всички страни с еднакви дялове, докато при „Южен поток” всяка страна има собственост, има участие само в газопровода на нейна територия, както е с нас в случая с „Южен поток”. Ние имаме 50% върху „Южен поток” в България, докато в „Набуко” имаме 16% от целия „Набуко”.
Водещ: Накрая, как навихте руснаците да махнат посредниците и даже да свалят цената на природния газ за България още от този месец?
Трайчо Трайков: Според мен цената не е достатъчно свалена и в крайна сметка всичко опира до общи икономически интереси.
Водещ: Става дума, че много хора мислят в плоскостта – „а ние какво им дадохме”?
Трайчо Трайков: Ние им даваме пазар.
Водещ: И нищо друго? Имаше ли обвързвания с другите енергийни проекти – с „Белене”, с „Бургас-Александруполис”?
Трайчо Трайков: Не.
Водещ: Никакво обвързване от страна на Русия за тези отстъпки?
Трайчо Трайков: Говорихме за газовите проекти.
Водещ: Добре. Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма пряко в „Седмицата” на Дарик радио. България договаря по-ниски цени на руския природен газ, които да влязат в сила веднага. 10 милиона евро на тримесечие по-малко ще плаща „Булгаргаз” според изчисленията на министъра. Отпадат посредниците с новите договори, които ще влязат в действие от средата на следващата година. Подписана е и пътната карта за „Южен поток”, чийто хоризонт стига до 30 април следващата година и завършва със създаването на обща компания, 50/50 е процентът между България и Русия, която ще бъде собственик на тръбата в България, влизаща близо до Варна и излизаща в западно направление през Сърбия.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161