EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Посолства в САЩ с блокирани сметки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Посолства в САЩ с блокирани сметки

mail09:50 | 14.01.2011прегледи 1161 коментарикоментари 0


Няколко американски банки взеха решение да закрият сметките на чуждестранни посолства в САЩ, съобщи Франс прес.
Банката "Джей Пи Моргън Чейз" изпратила на 30 септември миналата година писмо до всички посланици на чужди държави в САЩ, че до 31 март тази година всички сметки на дипломатически представителства ще бъдат закрити. Банката не посочила никакви причини за своето решение. Личните сметки на служители в дипломатически мисии не са засегнати от мярката. Сходни мерки са предприети и от други банки в САЩ.
Според постоянния представител на Египет към ООН Маджид Абдулазис една от причините за решението на банките да не обслужват сметки на дипломатически мисии е в затягането на федералните правила за контрол на банковите сметки. По-строгите отпреди изисквания бяха въведени след атентатите на 11 септември 2001 г. Целта е да се ограничат възможностите за превод по банков път на средства, използвани в схеми за пране на пари, за финансиране на терористична дейност или на трафик на наркотици. Банките са задължени да уведомят федералните власти за всеки превод на сума над 10 хиляди долара, както и всяка друга подозрителна транзакция. Очаква се Министерството на финансите на САЩ да въведе нови, още по-строги изисквания, в това число представянето на седмични отчети за всички парични преводи от и към САЩ, независимо от сумата.
На среща с помощник-държавния секретар на САЩ Патрик Кенеди посланиците на Южна Африка, Мароко, Египет и Иран се оплакали, че не са могли да намерят алтернативна банка, която да поеме обслужването на техните сметки.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg