EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Посланик Гьокче за ситуацията в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Посланик Гьокче за ситуацията в Турция

mail06:15 | 22.07.2016прегледи 3103 коментарикоментари 0


Въвеждането на извънредно положение в Турция няма да създаде ограничения за пътувания на български граждани. Това стана ясно от думите на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче в отговор на журналистически въпрос на специална пресконференция на посланика днес в София.
Той обясни, че това е една административна мярка и няма нищо общо с икономическия живот, бизнеса или туристическия живот. Парламентът работи, вестниците също и всичко останало, посочи Гьокче. Това не е военно положение, допълни той.
Бизнесът ще върви както обичайно, няма да има ограничения, може да посещавате всяко място, което пожелаете, коментира той.
Гьокче подчерта още, че човешките права и свободите ще бъдат зачитани по конституционния ред и съблюдавайки международните закони, като припомни, че Турция е една от страните учредителки на Съвета на Европа, член на НАТО и се стреми и към ЕС.
Той коментира още, че е имало военни преврати в Турция в миналото, но никога не е бил атакуван националният парламент. Това са времена на изпитание, но Турция, въпреки голямото изпитание, ще го преодолее по демократичен начин, заяви посланик Гьокче.
Сюлейман Гьокче припомни събитията и обясни, през нощта на 15 юли част от въоръжените сили на Турция се опитала да направи преврат в Турция, като за кратко време се е разбрало, че това е организирана терористична кампания. Извършителите на това деяние стреляха по своите собствени сънародници, тоест по цивилни граждани, предадоха своите командири и бомбардираха националния парламент, други публични сгради, президенството, каза посланикът. Този акт на насилие не се ползваше с подкрепата на висшето командване на въоръжените сили и на главния щаб, каза още той.
Турският народ показа историческа солидарност, хората излязоха на улиците и поискаха да им бъдат възстановени демократичните права, заяви посланик Гьокче. Той посочи, че всички партии, представени в парламента, са застанали твърдо в защита на демокрацията, демократичните принципи и конституцията и отбеляза и ролята на медиите.
Пучистите започнаха да стрелят по цивилното население, което излезе на демонстрации и много хора загинаха, каза още Гьокче. С уточнението, че ситуацията е динамична и нещата се променят, посланикът посочи, че са загинали 246 души, като 165 от тях са цивилните граждани, ранени са повече от 1500 души.
Това, което разбрахме, че заговорът беше организиран от организацията на Фетхуллах Гюлен, заяви посланик Гьокче. Това беше опит за преврат, който атакуваше конституцията и демократичния ред в страната чрез насилие. Те ще бъдат наказани, като се съблюдава законът и конституционния ред, посочи той.
Нямаме твърде много информация за организацията на Гюлен, те действат около 40 години и през това време са отгледали цяло поколение, преминало през техните школи, коментира още той.
Работим много усърдно, за да постигнем прозрачно отразяване от медиите в Турция, посочи посланикът. Трябва да заявя, че сме доста разочаровани от факта, че се изкривяват нещата по такъв начин, че не се добива правилна представа за това какво всъщност се случи в Турция, каза още той.
По думите му заговорниците, които са били "гръбнака на заговора" , са заловени и са започнати законови процедури срещу тях. Положението е спокойно и общественият ред е възстановен, каза Гьокче. Независимо от това, поради сериозните неща, които се случиха, турското правителство и турските граждани остават нащрек за евентуални терористични атаки, посочи той.
Валидността на обвиненията, ако има такива, и евентуалните присъди ще бъдат определени от турските съдилища, трябва да няма никакво съмнение, че процесът ще бъде проведен, както винаги, при пълно зачитане на фундаменталните права и свободи и върховенството на закона, коментира той.
Посланикът посочи, че Турция ще продължава да се стреми към членство с ЕС. Той обясни още и ситуацията с уволненията, задържането и арестите в Турция и обясни разликите между тях.
Според него обаче каруцата се поставя пред коня.Вместо да се говори какво точно се случи по време на този заговор с насилие, хората започнаха да говорят за последствията. Но също трябва да говорим какво действително се случи, защото това беше един насилствен акт, който имаше за цел не само да свали правителството, но и да завладее цялата държава, затова и твърде много хора бяха свързани както пряко, така и непряко с този опит, посочи посланикът.
Посланикът коментира още, че в Турция и в моменти има много туристи и посетители, включително български граждани и посочи, че основна отговорност на всяка страна е да осигури безопасността и свободата на всички. Турция ще бъде безопасна и ще предостави сигурност и свобода за всички, които са там, заяви Гьокче./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1007