EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поредният министър с общи обещания за земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поредният министър с общи обещания за земеделието

mail08:15 | 15.08.2023прегледи 446 коментарикоментари 0


До края на месеца ще приключи проверката на Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите на обратната проследимост по партидите за млечните продукти, като целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който напомни, че в Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство производителите пожелаха подобна проверка да се направи за плодовете и за зеленчуците.

Вътев посочи, че резултатите от проверки ще са повод за сериозни, по думите му, законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните. Липсват регламенти за търговията със земеделска продукция, като по света в това понятие влиза всичко от полето до масата, а в България - само селскостопанска продукция, но не и готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка, коментира министърът.

Министърът съобщи, че се подготвя програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели насърчаване сдружаването и кооперирането между производителите,  за да имат равен достъп до пазара.

В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара, коментира министърът и допълни, че това е единственият начин, по който и най-малките производители могат да стигнат до големите супермаркети.

Той посочи, че все повече земеделски производители се отказват от производството на плодове, зеленчуци и от животновъдството, напускат този бизнес и не остават в България. По тази причина министърът изтъкна необходимостта от обща мобилизация на държавата, за да бъде обърнат този процес, като посочи, че това няма да е бързо и лесно.

На заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, министърът съобщи, позовавайки се на данни на браншова организация, че към момента на пазара в страната 40 процента са българските плодове и зеленчуци, а 60 на сто – вносните. Мисля, че това е много притеснително. Нормалната цел, която би трябвало да си поставим догодина, е това съотношение да е петдесет на петдесет, заяви тогава министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg