EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Понта предлага фалирал комбинат в Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Понта предлага фалирал комбинат в Азия

mail17:45 | 01.07.2013прегледи 620 коментарикоментари 0


Румънското правителство е предложило на държавната азерска петролна компания SOCAR да поеме румънския химически комбинат Oltchim, който е обявен в несъстоятелност от началото на годината, предаде агенция Медиафакс. Представители на потенциалния инвеститор са заявили, че ще анализират ситуацията преди да вземат решение, съобщава агенцията.
Темата за румънския химически комбинат е била обсъдена в рамките на официалното посещение на премиера Виктор Понта в Азербайджан.
Миналата година бе направен неуспешен опит за приватизация на Oltchim, а през януари т.г. предприятието бе обявено в несъстоятелност. Химическият комбинат в град Ръмнику Вълча бе вторият по големина производител на PVC в Централна и Източна Европа. Предприятието има около 3 400 служители. Загубите на Oltchim възлизат на около 400 милиона евро, а дълговете му - на 580 милиона евро. В началото на годината азерската петролна компания SOCAR обяви, че вече разполага с мрежа от 14 бензиностанции в Румъния и че ще продължи да открива нови. SOCAR има мрежи от бензиностанции в Швейцария, Румъния, Украйна и Грузия и произвежда годишно 60 милиона това петрол и 30 млрд. куб. м. природен газ, отбелязва Медиафакс. Преди три години СОКАР обяви, че е заинтересована да сътрудничи с Oltchim и да продава петрохимически продукти на румънския пазар, като към онзи момент
нямаше намерение да участва в приватизация, припомня Медиафакс. Неотдавна SOCAR спечели търга за приватизация на гръцкия газов оператор ДЕСФА. Румънският премиер Виктор Понта е на посещение в няколко азиатски държави, което ще продължи до 3 юли.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg