EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Понижават цената на водата в Шумен?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Понижават цената на водата в Шумен?

mail16:05 | 15.03.2019прегледи 860 коментарикоментари 0


В Шумен може да бъде върната старата цена на водата от 3,30 лв./куб.м, но това е в правомощията на управителя на ВиК. Това каза пред журналисти в областния град зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той участва в дискусионна среща на тема регионално развитие, част от платформата за граждански диалози "Европа в нашия дом".
"КЕВР увеличава цената на водата, но управителят на местното ВиК има право да понижи и върне старата цената, съблюдавайки разбира се бизнес плана. Това е нашето желание", отбеляза Нанков. Той припомни, че водното дружество в областния град ще има нов управител, настоящият е в оставка и се провежда конкурс за длъжността.
В Шумен за съжаление качеството на водата не е добро, цената е висока. Имаме ангажимент във връзка с последното й увеличение с десет стотинки за кубик. Проблемът за който шуменци са се наслушали повече от 30 години ще бъде решен, каза още Нанков. Според него най-важното сега е възможно най-бързото приключване на обществените поръчки, за да може да стартира водния проект - и за ремонт на довеждащия водопровод от яз. "Тича", и за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в града.
По думите му държавата, заедно с ОПОС като финансиращ орган, е създала възможност за нисколихвени заеми чрез Фонда на фондовете и Европейската банка за социално развитие, за да не се затрудни и без това тежкото финансово състояние на някои водни дружества, сред които е и шуменското. Важно е да осигурим финансов ресурс за тези оператори, чрез увеличаване на капитала им със свеж ресурс, за да погасим най-неотложните и спешни задължения, допълни Нанков.


Тагове: Шумен, вода, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg