EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша:Туск е премиер, Моравецки загуби властта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша:Туск е премиер, Моравецки загуби властта

mail06:05 | 12.12.2023прегледи 553 коментарикоментари 0


Полският парламент избра снощи бившия опозиционен лидер Доналд Туск за премиер на страната, предаде ДПА. Досегашният полски премиер Матеуш Моравецки загуби днес вот на доверие в Сейма (долната камара на полския парламент), предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това се отваря пътят към идването на власт на проевропейската коалиция, предвождана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

Вотът слага фактически край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост", която е упреквана в подриване на независимостта на съдебната система, в превръщане на държавните медии в инструменти за пропаганда и в насаждане на предразсъдъци към малцинствени групи като имигрантите и представителите на ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс. 

Доналд Туск обеща да работи за подобряване на отношенията между Варшава и Брюксел и за размразяването на европейските средства, предвидени за Полша съгласно плана за възстановяване от пандемията. ЕС блокира въпросните средства, възлизащи на милиарди евро, поради съображения, свързани с върховенството на закона.

Срещу Моравецки гласуваха 266 от общо 456 депутати, взели участие във вота. В подкрепа на досегашния премиер гласуваха 190 депутати.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg