EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша против новия бюджетен пакт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша против новия бюджетен пакт

mail14:40 | 30.01.2012прегледи 401 коментарикоментари 0


 

"Европейската комисия ще продължи да защитава отварянето и единството на съюз на 27-те страни членки и ние ще продължим да подкрепяме гледната точка, че страните, които все още не са членки на еврозоната, трябва да бъдат канени на срещите на високо равнище на еврозоната", заяви днес говорителката на Еврокомисията Пиа Хансен, цитирана от AFP. Въпросът за участието в срещите на високо равнище на еврозоната е една от причините за търкания на срещата на високо равнище на европейските лидери, на която трябва да бъде приет нов европейски договор, чиято цел е да затегне общата бюджетна дисциплина, отбелязва AFP.
Полският премиер Доналд Туск потвърди днес по-рано отказа на страната си да подпише новия пакт за бюджетната дисциплина, който ще бъде обсъден по-късно днес на срещата на върха на европейските ръководители в Брюксел. "Няма да приемем в сегашната му форма предложение, което поставя в опасност общностните методи в Европейския съюз", изтъкна Туск, цитиран от АФП, след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.
Припомняйки, че Варшава подкрепя "силно икономическо управление и е за бюджетна дисциплина" в ЕС, той посочи, че Полша е готова да поеме своите отговорности, но "при условие, че Варшава участва в процеса на взимане на решения". В четвъртък Полша заплаши, че няма да подпише новия пакт за бюджетната дисциплина заради разногласията с Франция за участието на Варшава на срещите на еврозоната. "Полша трябва да бъде част от процеса на взимане на решения относно дейността и функционирането на бюджетния пакт. Ако установим, че приетите решения не ни гарантират истинска роля, няма да подпишем този пакт", отбеляза Туск. Въпреки съпротивата на Франция, Полша е на мнение, че всички страни от ЕС, които един ден ще се присъединят към еврозоната и онези, които ще подпишат бюджетния пакт, трябва да участват в заседанията на валутния съюз доколкото на тях се взимат решения, които ги засягат. Полша, която още не е член на еврозоната, се опасява, че валутният съюз без нея малко или много ще се превърне в отделно цяло извън 27-членния съюз.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037