EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Полша - символи и приоритети в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша - символи и приоритети в ЕС

mail11:00 | 21.07.2011прегледи 713 коментарикоментари 0


Бързо минава времето, Полша стана член на ЕС преди 7 години, а през 1990 г. се разделихме с комунизма, когато лидерът на "Солидарност" Лех Валенса стана президент на Полша, а от 1 юли сме ротационният председател на ЕС, каза посланикът на Полша в София Лешек Хенсел при представянето на броя на българското списание "Европа 2001", посветен на родината му. Полското председателство на ЕС започва с един от нашите приоритети - разгръщане на интелектуалния капитал на европейските граждани, каза за пореден път дипломатът, акцентирайки върху авторитета на всепризнатата в света полска култура.
Председателството на Полша има и своите забележителни символи в 2011 г. – година на Мария Склодовска - Кюри, първата жена носител на Нобелова награда, веднъж в областта на физиката и втори път в областта на химията, на нобелиста поета Чеслав Милош. Това е и годината, в която не само запленените от фантастиката отбелязват 90 годишнината на писателя Станислав Лем, който превъплъти в творчеството си преди всичко сложността на човека, независимо как биха могли да се развият технологиите. И най-вече това е годината, в която започна канонизирането на един от най-последователните хуманисти на 20-ти век папа Йоан Павел ІІ със светското име Карол Юзеф Войтила.
Но Полша е родина на редица още знаменити личности и творци, които фигурират на страниците на списанието, представени от български и полски автори, каза при представянето на броя на "Европа 2001", Анна Пакула, директор на Полския институт в София. Тя разказа повече за прекрасния клип, създаден като емблема на полското председателство с автор знаменития полски аниматор Томаш Багински, номиниран и за награда Оскар. Пакула описа артистичния клип с думите на автора му: "Това е метафора на валса, на който Полша кани Европа – на пръв поглед в едно студено пространство. Европа красива млада жена е самотна в това пространство, в този момент се появява красив млад мъж, който символизира Полша. Той кани младата жена на танц и така преобразява младата жена, а и заобикалящата я среда. В края на това анимационно филмче се връщаме на същото място – вече се появява усмивка. Светлината е много по-топла и позитивна, а празнотата от първия кадър около самотната млада жена е запълнена от нов обект и това е обаянието на Полша". Така и ние се надяваме през тези 6 месеца Полша да покани Европа на танц – вдъхващ надежда на всички, пожела Анна Пакула.
Събитието почетоха дипломати, интелектуалци и граждани, почитатели и познавачи на полската култура. А "танцът" на Полша през времето е поучителен и вдъхновяващ не само заради забележителните й култура и изкуство, а заради гордостта и достойнството да се преодоляват жестоки събития за цялата нация, белязали драматичната й история.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5469