EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полски яйца подбиват пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полски яйца подбиват пазара

mail09:30 | 08.07.2011прегледи 567 коментарикоментари 0


Вносни яйца от Полша подбиват пазара на българските птицевъди, съобщи Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите в България. По думите му е необяснимо как яйцата на фермерите в Полша се продават за 14 стотинки, а на нашия пазар - по 12 стотинки. По този начин ние се принуждаваме да продаваме българските яйца доста под себестойността, която към момента е 14 ст., посочи Стоименов.
Според птицевъдите вероятно внасяните яйца не са клас "А" или при вноса са регистрирани нарочно по-ниски цени, за да се плати по-нисък данък. По думите на представителите на бранша около 15 процента от яйцата у нас идват от Европейския съюз, като не по-малко от 30 процента от тях не отговарят на изискванията.
Подобно е и на пазара на птиче месо - над 80 хил. тона са внесени през миналата година, при цена два пъти по-ниска отколкото е нашата експортна цена, посочиха от Съюза на птицевъдите. По думите им през миналата година са произведени 23 хил.  тона птиче месо по-малко и 200 млн. яйца по-малко от предишната година. Тази година стагнацията на пазара продължава, смятат производителите. Те посочиха, че в България не се използват антибиотици в производствения процес при яйцата и бройлерите. Ние сме една от малкото държави в Европа, която използва ваксини срещу
салмонела, а бактерията е един от факторите, които изисква налагането на антибиотици, обясниха експертите. По думите им в България не се използват и хормони в птицевъдството. Относно влагането на вода в месото птицевъдите заявиха, че това води до поевтиняване на продукта, тъй като се заплаща само за количеството месо.

 


Тагове: яйца, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158