EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поли Генова - четвърта на Евровизия + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поли Генова - четвърта на Евровизия + видео

mail09:40 | 15.05.2016прегледи 3035 коментарикоментари 0


Българската певица Поли Генова с песента "Ако любовта беше престъпление" се класира на четвърто място в 61-ото издание на конкурса Евровизия, съобщава сайтът на конкурса.
Певицата получи общо 307 точки от оценките на журитата на различните страни и от оценката на зрителите, което й спечели престижното четвърто място.
Победител в конкурса е певицата Джамала от Украйна с песента "1944" с общо 534 точки от гласуването на журитата на страните и от вота на зрителите.
На второ място с 511 точки остана изпълнителката от Австралия Дами Им с песента "Sound Of Silence" ("Звукът на тишината")
На трето място остана изпълнителят от Русия Сергей Лазарев с песента "You Are The Only One" ("Ти си единствената") с общо 491 точки.
Победителката Джамала е родена през 1983 г. и пълното й име е Сузана Джамаладинова. Тя е не само певица, но и композитор и актриса. Песните й включват елементи от джаз, соул, фънк, фолк и електронна музика. Джамала е записала първото си парче на 9 години. Тя е завършила Националната музикална академия в Киев в областта оперно пеене. Първо започва кариера като изпълнител на класическа музика. През лятото на 2009 г. печели голямата награда в международния конкурс за млади изпълнители Нова вълна в Латвия и така кариерата й се ориентира към поп музиката. Джамала има 4 албума и 12 видеоклипа. Печелила е украинската музикална награда ЮНА (YUNA) в категориите най-добър албум, най-добра песен, най-добър дует. Носителка е и на украинската национална награда Личност на годината. Джамала е изпълнила и главната роля в историческата драма "Водачите", която беше един от най-популярните филми в Украйна преди две години.
Песента "1944", с която Джамала спечели конкурса Евровизия, е вдъхновена от изселването по нареждане на Сталин на татарите от Крим през май 1944 г. заради това че те са смятани за поддръжници на Третия райх, припомня в. "Кориере дела сера". За броени дни през 1944 г. са били изселени над 200 000 татари. Мнозина измират от глад и болести във влаковете, с които са транспортирани до по-затънтени части на СССР. Прабабата на Джамала -
Назалхан, е била също депортирана с петте си деца. Едното умира във влака и е изхвърлено в движение. Прадядото на Джамала по времето на депортацията не само че не имал нищо общо с Третия райх, но е бил и войник в Червената армия, сражаваща се срещу нацистите.
Джамала е написала текста на песента на английски и на кримски татарски - език, който е определен от ЮНЕСКО като сериозно застрашен.
След като спечели конкурса Джамала каза: Исках наистина да изпея една песен за мира и любовта. Това е всичко, което пожелавам на целия свят - мир и любов.
Гласуването на конкурса протече в два етапа. Първо журитата от различните страни казаха кого подкрепят. Те имаха право да гласуват с точки от 12 до 1, като максималното беше 12. Тогава за Украйна гласуваха с максимално 12 точки Сан Марино, Грузия, Босна и Херцеговина, Дания, Молдова, Латвия, Израел, Сърбия, Македония, Полша, Словения.
Нито една страна не даде максималните 12 точки на България. А България даде максимални 12 точки на Армения.
При гласуването на журитата най-много точки като цяло събра Австралия. За нея максимални 12 точки дадоха Австрия, Швейцария, Холандия, Белгия, Хърватия, Литва, Албания, Унгария, Швеция.
При гласуването на журитата на страните максимални 12 точки за Русия, която беше сочена за фаворит, дадоха Азербайджан, Кипър, Беларус, Гърция.
След като към гласуването на журитата се добави и вотът на зрителите интригата продължи до последно. Тогава България се класира на 4-о място, а зад нея останаха страни като Швеция, Франция, Армения и Полша. До последно битката се води между Украйна и Русия, преди водещите да обявят Украйна, като победител с най-много точки.
Световните агенции припомнят, че темата за Крим е в основата на обтегнатите отношения между Русия и Украйна. Русия анексира украинския полуостров Крим преди две години. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg