EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поколението Y победи рецесията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поколението Y победи рецесията

mail12:30 | 04.04.2012прегледи 685 коментарикоментари 0


Днешното „поколение Y” се дипломира и постъпвайки на работа родените между края на 70-те години на миналия век и 2000-та година често са засегнати от съкращения. Във времена на рецесия фразата „последният назначен е първият уволнен” звучи много вярно за много компании. „Поколението Y” никога не е преживявало рецесия, затова съвременният спад на икономиката може да му се отрази като шок.
Цифрите от статистика на Евростат показват ниво на безработицата за февруари от 12.4%. Компаниите правят преоценка както на настоящите, така и на бъдещите работни позиции в условията на съществуващия икономически спад. Проучвания констатират, че е по-вероятно засегнати от безработицата да бъдат младите работещи.
Надя Василева,управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия коментира: „За „поколението Y” годините на обучение в университета би трябвало да са достатъчно условие за осигуряване на работа, но в съвременните икономически условия образованието вече не е такава предпоставка за сигурна прехрана, каквато беше преди. По презумпция работещите имат редица очаквания към работодателите, като например подходящ баланс между работа и личен живот, както и реална проява на т.нар. корпоративна социална отговорност (CSR). В този аспект на разбиране за характера на трудовия процес реалността на пазара на труда често се превръща в истински шок за по-младото поколение.
Отчитайки перспективата бурните времена да продължат, възможностите за работа едновременно намаляват и се променят, като следват променящите се нужди на работещите. Някои организации направиха агресивни съкращения сред персонала си, но със стабилизирането на ситуацията ролята на временната заетост ще нараства. Работодателите са по-склонни да заемат подхода „ще изчакам и ще видя”, когато взимат решение за наемане на постоянен персонал до момента, в който пазарът започне да се съживява.
Надя Василева добави: „Назначаването на персонал на постоянен трудов договор е скъпо струващ процес, и въпреки че пазарът на труда се „залива“ от кандидати, работодателите ще продължават да гледат на временната заетост като мост към постоянните назначения докато настъпят времена на по-спокоен икономически климат. „Поколението Y” трябва да приема временните проекти като възможност, която му позволява да бъде активно на пазара и да добие по-добра представа за налични възможности, както и да придобие ценен опит и да стане по-търсено на пазара на труда. Временната заетост предлага много от ползите на постоянната заетост като например отпуск и болнични, както и важен опит в различни сфери на дейност.“
При все по-конкурентния пазар, работодателите ще търсят предимно работници, които придобиват ценни умения и квалификации непрекъснато. Работата като доброволец, независимо дали в България или в чужбина, също ще бъде добре приета като индикация за упорит труд и желание за успех.
„За съжаление много от работодателите биха отхвърлили кандидатура за работа на представител на „поколението Y” в полза на кандидат, който има поне една или две години опит. Разумните работодатели биха заложили на млад кандидат, който не отговаря 100% на изискванията, но има потенциал, който може да бъде развит в последствие. За работодателя е от изключителна важност ангажираността на служителя и високата му отговорност към работата,” - казва в заключение Надя Василева.
Представителите на „Поколението Y” трябва да бъдат също така отворени към работа в индустриални сектори, които не са непременно считани за блестяща първа възможност. Към настоящия момент работодателите в сектора на комуналните услуги остават с предпазлив оптимизъм за наемане през второто тримесечие на 2012 година. Въпреки че това не са секторите, които „поколението Y” поставя на първо място, липсата на предубеденост и възможността да се натрупа опит и в други области би подкрепило като цяло кариерното развитие на младите в по-дългосрочен план.
Manpower предлага следните съвети към младите хора, търсещи работа:
Временна заетост – Временната заетост може да бъде много доходоносен начин на работа, който предлага различни варианти и гъвкавост на заетите. Временно заетите са традиционно по-привлекателни за работодателите по време на рецесия, така че търсещите работа могат да извлекат ползи от тази тенденция, както и да натрупат ценен опит.
Адаптиране на очакванията – Това е съвет и към младите хора и към работодателите.
Трудов опит - Приемете трудовия опит като трамплин към избраната от вас сфера на дейност. Той показва желание за успех и ангажимент към учене. Може да жертвате определен доход за известно време, но ползите в дългосрочен план ще ви се отплатят многократно.
Усъвършенстване на уменията - Приемайте преквалификацията, за да може да увеличите своите възможности за наемане. Много компании, като Manpower например, предлагат различни обучения в процеса на работа за своите служители, което е идеална възможност за тези, които искат да имат предимство пред конкуренцията.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg