EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Подробности за планирания „Канал Истанбул"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подробности за планирания „Канал Истанбул"

mail12:35 | 15.01.2018прегледи 5997 коментарикоментари 0


Министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията на Турция Ахмед Арслан обяви маршрута на планирания „Канал Истанбул.“ Предвижда се прокопаване на изкуствен канал с дължина 45 километра, който да свързва Черно с Мраморно море.

Министър Арслан съобщи в Анкара, че маршрутът е бил определен след внимателна преценка на сезмичния риск, както и на ветровете и водите по маршрута. Предвижда се каналът да има ширина 400 метра. Целта на проекта е през новото съоръжение да преминават по 160 кораба дневно и така да се облекчи натовареният морски трафик през Босфора. Очаква се строителството да продължи до 2023 г. – стогодишнината от основаването на турската Република. Стойността на проекта е 60 млрд. турски лири или около 14 млрд щ. д. и в строителството му ще бъдат заети 5000 души. Над канала ще бъдат построени 6 моста. Президентът Реджеп Eрдоган анонсира проекта в своя реч през 2011 г. като част от няколко „луди проекта“.

В крайната точка на черноморското крайбрежие е планирано изграждане на контейнерно пристанище, което ще отстои недалеч от изгражданото понастоящем трето мегалетище в Истанбул.

Архитекти, урбанисти и еколози изпитват редица опасения, включително защото проектът може да увреди един от важните водоизточници на мегаполиса - езерото Сазлъдере. От военно-стратегическа гледна точка се поставя въпросът дали каналът ще се подчинява на същия режим като конвенцията от Монтрьо за Босфора и Дарданелите, както и какви ще са таксите за преминаващите през него съдове./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886