EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подновява се Бургас-Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подновява се Бургас-Александруполис

mail12:45 | 19.02.2014прегледи 952 коментарикоментари 0


Руско-българска междуправителствена комисия на 7 и 8 април ще обсъди въпроса за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за ИТАР-ТАСС.
"Изхождаме от факта, че въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да
действа. Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане. На 7 и 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която председателствам. Този въпрос ще бъде повдигнат на него", каза Новак.
Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 година предвижда определени условия за излизане от международно споразумение - според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници, припомня министърът.
Към момента няма постигнато взаимно съгласие. Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му, уточнява той.
От проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи, допълва министърът. В момента общият обем на инвестициите на всички заинтересовани страни е 20 милиона евро.
Споразумението за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Маршрутът на съоръжението би трябвало да премине от Бургас до гръцкия град Александруполис на Егейско море. Тръбопроводът с дължина 285 км трябваше да осигури доставки на руски петрол до Александруполис през българска територия, заобикаляйки Босфора и Дарданелите.
Капацитетът бе планиран за 35 млн. тона годишно, които по-късно трябваше да бъдат увеличени до 50 млн. тона. През декември 2011 г. правителството на България обяви решението си да излезе от проекта. Българският парламент гласува с голямо мнозинство за прекратяване на междуправителствения договор за строителството на петролопровода, припомня ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg