EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подкрепа за излизането от "Бургас-Александруполис"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подкрепа за излизането от "Бургас-Александруполис"

mail12:40 | 12.12.2011прегледи 364 коментарикоментари 0


Силна подкрепа на правителственото решение за излизане от проекта „Бургас – Александруполис“ показва експресно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 7–9 декември 2011г. сред 600 души от Бургаска област. 86% от анкетираните одобряват това решение, като положителното отношение към него доминира във всички социални и демографски групи.
Решението на Кабинета се приема като логичен край на един проект, криещ множество рискове за региона. Още през 2008г. проучване на Алфа Рисърч по същата тема показа, че 74% от местното население се обявяваше против неговата реализация. Напълно логично днес огромното мнозинство от жителите на региона подкрепят излизането на България от проекта.
Според 91% спирането на проекта ще окаже положително влияние върху опазването на околната среда. 87% очакват прекратяването на неизвестността относно строежа на нефтопровода да окаже позитивно въздействие върху развитието на туризма. Особено силни очаквания в това отношение имат жителите на курортните селища от областта. Аргументът, че спирането на проекта ще доведе до спад в икономическото развитие на района, се споделя от едва 15%. Преобладаващата част от анкетираните (73%) са на мнение, че въздействието върху местната икономика ще е положително.
Проучването показва, че регистрираните преди 3 години мотиви на местните жители да се противопоставят на строежа на нефтопровода доминират обществените нагласи и до момента. Мнозинството от анкетираните продължават да смятат, че няма достатъчно гаранции за опазването на околната среда, а икономическите изгоди от построяването са твърде неясни и несигурни. Балансът на аргументите за и против е категорично в полза на прекратяването на проекта. Поради това правителственото решение среща висока подкрепа в региона, а очакванията на хората са то да даде тласък на традиционно силни за региона отрасли с грижа за опазване на Черно море и околната среда.

Ето какво отговарят анкетираните на въпроса какво ще бъде въздействието от спирането на проекта върху:


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg