EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подготвят система за платен достъп до електронните медии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подготвят система за платен достъп до електронните медии

mail16:44 | 10.09.2009прегледи 487 коментарикоментари 0


Интернет търсачката Google подготвя система за електронно плащане, което ще позволи на вестниците да въведат такси за читателите на електронните им издания, съобщи изследователската група Nieman Journalism Lab към Харвардския университет, цитирана от Франс прес.
Според лабораторията Google вече бил представил проекта си на Newspaper Association of America - NAA, след като тя се обърнала към няколко специализирани компании с въпрос дали е възможно да се въведе платен достъп до онлайн съдържанието на изданията.
В същото време групата споделя в интернет сайта си niemanlab.org  своята изненада от това, че Google иска да предложи услугите си на медиите, предвид не особено добрите отношения, които пресата поддържа с най-голямата интернет търсачка в света.
Много вестници яростно роптаят срещу Google News, който насочва читателите към техните електронни издания, без да плащат за това нито цент.
Google обаче е на мнение, че им  прави безплатна услуга, като препраща читателите към техните интернет сайтове.
От своя страна американските всекидневници и списания все още размишляват над начините да спрат главоломния спад на постъпленията от реклама.
Миналия месец Los Angeles Times съобщи, че News Corp., корпорацията на Рупърт Мърдок, е говорила с издателските компании на големите всекидневници като New York Times за възможността да се създаде консорциум, който да въведе такси за достъпа до съдържанието им в интернет.
В предложението на Google, цитирано от Nieman Journalism Lab, е посочено, че рекламата най-вероятно ще остане най-големия източник на приходи за медийните компании, но че въвеждането на такси за потребителите може да допринесе за "допълнителен приход, който не е за пренебрегване".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg