EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Поглед към 2023 г.: енергия, цифров преход, миграция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поглед към 2023 г.: енергия, цифров преход, миграция

mail17:05 | 05.01.2023прегледи 1948 коментарикоментари 0


Цифров преход


Депутатите ще се произнесат относно криптовалутите, изкуствения интелект, полупроводниците и споделянето на данни през следващите месеци.

През януари те ще приемат позиция по правната рамка за изкуствения интелект, която цели да създаде нормативна база в съгласие с ценностите на ЕС. Акцентът е върху конкретни приложения на технологиите и евентуалните рискове.

Правила за криптовалутите, които са в програмата за февруари, следва да осигурят по-голяма защита на потребителите срещу пазарни манипулации и финансови престъпления.

Друга важна тема е законодателният акт за данните, който урежда споделянето на данни при използване на свързани продукти или услуги. Законодателният акт ще даде на ползвателите по-голям достъп до генерираните от тях данни и ще улесни прехвърлянето от един доставчик на услуги в облак на друг.

Пандемията от COVID-19 подчерта проблемите с доставките на полупроводници в световен мащаб. Европейският акт за интегралните схеми цели да създаде условия ЕС да се превърне в лидер в тази област. Парламентът ще изрази позицията си по предложението в началото на 2023 г.

Политически реклами


Депутатите ще разискват правила за засилване на прозрачността на политическите реклами. Стремежът е да се гарантира справедливостта и откритостта на демократичния процес в ЕС и да се предотвратят манипулации на общественото мнение.

Миграция


След като Парламентът и Съветът постигнаха съгласие през септември 2022 г. по обща пътна рамка за реформиране на правилата за миграцията и предоставянето на убежище в ЕС, депутатите ще продължат работата си по предложенията на Комисията в новия пакт за миграция и убежище.

Пактът включва въпроси като подобряване на процедурите за идентифициране и проверка на мигрантите, по-справедливо споделяне на отговорностите по посрещането и обща система за връщания.

Прочетете повече за позицията на Европейския парламент относно миграцията.

Зелен преход


Европейският парламент ще продължи да работи по приемането на законодателните актове в пакета „Подготвени за цел 55“, който цели да намали емисиите на парникови газове в различни сектори на икономиката.

Депутатите ще гласуват по нови стандарти за емисиите от автомобили, изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, стимулиране на използването на водород, намаляване на емисиите на метан и флуорсъдържащи парникови газове, правила за предотвратяване на преместването на компании в страни с по-ниски изисквания от ЕС относно емисиите и разширяване на схемата за търговия с емисии.

Енергия


Енергията от възобновяеми източници играе ключова роля за постигането на целите относно климата и намаляване на зависимостта от внос на изкопаеми горива. ЕС иска да повиши дела на този тип енергия на 40% от брутното крайно потребление до 2030 г. Парламентът ще работи и по по-амбициозни цели за намаляване на потреблението на енергия на ниво ЕС.

Кръгова икономика


Като част от усилията за изграждане на кръгова икономика Парламентът ще гласува по нови изисквания за екодизайна на конкретни видове продукти като кухненски уреди, компютри и сървъри, електрически мотори и гуми, за да ги направи по-дълготрайни и по-малко вредни за околната среда.

Депутатите ще се произнесат и по нова стратегия, насърчаваща повторното използване и рециклирането на платовете, което следва да намали въздействието на текстилната продукция върху околната среда, както и по норми за намаляване на пилеенето на храни.

Права на работниците


Парламентът ще води преговори със Съвета по нови правила относно правата на хората, работещи за цифрови платформи. Предложението следва да осигури на тези хора ясен правен статут, който отговаря на реалните условия на работа, и да подобри прозрачността, справедливостта и отчетността в условията на труд за цифрови платформи.

Борба срещу изпирането на пари


Нови правила, насочени срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, ще бъдат също в дневния ред на евродепутатите.

Младите хора


Организираната от Парламента Среща на европейската младеж на 9-10 юни 2023 г. в Страсбург и онлайн ще даде нова възможност на младите хора да вземат участие и да дадат принос в изграждането на бъдещето на Европа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1968