EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-ниски цени на международни разговори?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-ниски цени на международни разговори?

mail11:31 | 06.10.2017прегледи 9511 коментарикоментари 0


Цените на телефонните разговори намаляват стабилно през последните 20 години и въпреки това остава една категория разговори - международните, които бъркат дълбоко в портфейла. На 2 октомври комисията по промишленост препоръча разговорите по мобилни телефони и фиксирани линии до други страни в ЕС да не са много по-скъпи от националните разговори. Това предложение бе гласувано като част от обновяване на правилата за телекомуникационните мрежи.

Цената на минута обаждане до други страни може да достигне 1 евро на минута -  значително повече от това, което бихте платили, ако сте в чужбина и ползвате телефона си (т.нар. роуминг). Миналата година редица депутати поставиха пред Комисията въпроса за неправомерните такси, налагани за трансгранични телефонни обаждания и текстови съобщения в рамките на ЕС.

Депутатката Дита Харанзова (АЛДЕ, Чехия) отбеляза: „Краят на роуминга бе голямо постижение, но ние не можем да спрем на средата на пътя. Трябва да поправим абсурдната ситуация, при която е по-евтино да се обадиш, докато си в роуминг, отколкото у дома“.

Предупреждения за инциденти

Комисията по промишленост иска също така да се изгради комуникационна система, която да действа в обратна посока на телефон 112 и да дава възможност на властите да предупреждават гражданите при природни бедствия, терористични актове или други заплахи.

Телефон 112 е общият номер за спешни обаждания на граждани, които имат нужда да се свържат със служби като бърза помощ, пожарната бригада или полицията в която и да е страна от ЕС.

Част от по-широка реформа

Предложенията за международните разговори и за предупрежденията от страна на властите са включени в законодателни текстове за телекомуникационните мрежи. Сред целите на промените в законодателството са стимулирането на инвестициите във висококачествени мрежи и по-ефективното използване на радио честотите.

Авторката на доклада на ЕП Пилар дел Кастильо (ЕНП, Испания) заяви: „Новото законодателство трябва да насърчи инвестициите в телекомуникационните мрежи. Ще се изискват 500-600 млрд. евро инвестиции и почти всички те, или поне 90%, трябва да бъдат частни инвестиции.“

Текст и видео: ЕвропарлТВ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg