EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-ниски такси от Патентното ведомство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-ниски такси от Патентното ведомство

mail09:00 | 06.04.2011прегледи 879 коментарикоментари 0


Някои от таксите, събирани от Патентното ведомство, ще бъдат намалени, съобщи пресслужбата на кабинета.С промени в тарифата на ведомството, които ще бъдат обсъдени на утрешното редовно заседание на кабинета, ще се промени размерът на таксите, които се дължат за сертификатите за допълнителна закрила на защитени с патент продукти и средства, промишления дизайн, марките и географските означения.
Ще бъдат включени и нови такси, които са въведени с промени в законите за патентите и регистрацията на полезни модели, за марките и географските означения и за промишления дизайн. Най-многобройните изменения са обусловени от въвеждането в Закона за марките и географските означения на ново производство - по опозиция срещу регистрацията на заявена марка. Предвидено е намаление на таксите за заявяване и експертиза на марки, заявени за три и повече класове стоки/услуги - от 200 лв. на 150 лв. - за три класа, и от 60 лв. на 40 лв. - за всеки клас след третия. По-ниска такса /100 лв./ ще се събира и за исканията за заличаване на регистрация на марка, подадени въз основа на установена по съдебен ред недобросъвестност на заявителя.
Отпадат таксите за ускорена експертиза и за определяне на марка като общоизвестна и ползваща се с известност, които бяха съответно 200 лв. и 600 лева. Намалени са и таксите за експертиза, с оглед на ограничаването на нейния обхват в резултат на опростяването на регистрационната процедура. За експертиза на заявка за един дизайн ще се плаща такса в размер на 80 лв. /вместо 150 лв./, за всеки следващ дизайн - 40 лв. /вместо 80 лв./, а за комплект или композиция от изделия - 120 лв. /вместо 240 лв./.

 


Тагове: такси, патенти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg