EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-ниска инфлация в еврозоната през февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-ниска инфлация в еврозоната през февруари

mail12:43 | 16.03.2010прегледи 583 коментарикоментари 0


Инфлацията в еврозоната леко се е забавила през февруари до 0,9 на сто с годишно натрупване след максимум от 1 на сто през януари, съобщи днес европейската статистическа агенция Евростат, потвърждавайки първоначално обявените данни.
След исторически минимум през юли 2009 година (-0,7 на сто) тенденцията на инфлацията досега бе към повишение и през януари дори достигна максималната си стойност за последните 11 месеца.
През февруари равнището на инфлацията с годишно натрупване в целия ЕС е било 1,4 на сто в сравнение с 1,7 на сто през януари, допълва АФП, позовавайки се на данните на Евростат.
През февруари 2010 година годишната инфлация е била най-ниска в Латвия (-4,3 на сто), в Ирландия (-2,4 на сто) и в Литва (-0,6 на сто) и най-висока в Унгария (5,6 на сто), 
Румъния (4,5 на сто и Полша (3,4 на сто.
На сайта си Евростат отбелязва, че годишната инфлация през февруари в България е била 1,7 на сто.
Най-силно за една година през февруари са поскъпнали алкохолните напитки и тютюневите изделия, както и транспортът (и трите групи с по 3,4 на сто). Повишението на цените на транспортните услуги се обяснява до голяма степен с поскъпването
 на горивата, уточнява Евростат, цитирана от АФП.
За сметка на това хранителните продукти са поевтинели с 1,1 на сто на годишна основа през февруари, а най-силна роля за това са изиграли по-ниските цени на млякото, сиренето и яйцата.
Цените на комуникационните услуги в еврозоната също са се понижили за една година през февруари - с 0,6 на сто. Намалели са и разходите за почивка и култура - с 0,3 на сто.




 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg