EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-евтини карти за градски транспорт за учащи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-евтини карти за градски транспорт за учащи

mail11:40 | 01.02.2023прегледи 589 коментарикоментари 0


От 01.02.2023 г. месечната карта за учениците, студентите и докторантите за обществения транспорт на столицата вече е с цена 15 лева. Решението за намалението на преференциалните документи е записано в Постановление за временни мерки за справяне с финансовата криза на Министерски съвет и е със срок на преференциите до края на годината.

Преференцията е за учениците, студентите и докторантите, които учат в учебните заведения на територията на Столичната община и са в регистъра на Министерството на образованието и науката. Според Постановлението, тя не важи за учащите, които се обучават в учебни заведения извън регистъра на МОН и за тези студенти, които използват студентска преференция с ISIC карти /Международни студентски идентификационни карти/. Те остават с цена 20 лева за 1 месец и 200 лева за година.

Всички деца на възраст до 10 навършени години имат право на безплатни карти за обществения транспорт в София и за страната. Картите са електронни и се издават в касите на ЦГМ. С тях пътуването става валидно.

Всички заредени до момента превозни документи са валидни, а в рамките на месец февруари Столичен общински съвет ще излезе с решение за механизма за компенсация на гражданите, закупили карти преди 1 февруари 2023.

Няма промяна в цените на картите за пенсионери, тъй като те в момента ползват много по-голяма отстъпка от предвидената от правителството. В момента отстъпката е 80% за лица над 68 години и за лицата с увреждания, и 50% за хората, пенсионирали се по стаж и възраст.

От днес поевтиняват ученическите и пенсионерските карти за придвижване с обществения транспорт и в Перник. Децата до 10 години пък ще пътуват безплатно. Това става възможно след взетото в края на януари решение от страна на служебния кабинет за допълнително финансиране на общините. С него се осигурява безплатното пътуване на деца до 10-годишна възраст в обществения транспорт, намаляване на цените за всички учащи със 70%,  както и това на превозните документи за пенсионери с 40%.  

Новите цени на картите за пътуване в миньорския са град са 20 лв. за ученици и 30 лв. за пенсионери. Със същите цени са картите и в останалите селища на територията на общината. На този етап подрастващите и възрастните хора ще могат да пътуват с една карта по трите основни градски линии с номера: 10, 17 и 20. От следващия месец се очаква да има карти и за цялата градска мрежа, цените на които ще бъдат обявени допълнително.  

До този момент ученическите и пенсионерските карти за пътуване в градския транспорт в Перник струваха 46 лв. В края на миналата година граждани на общината, всекидневно пътуващи с обществения превоз, се обявиха срещу високите цени на билетите и картите, внасяйки подписка до кмета Станислав Владимиров и председателя на Общинския съвет Денислав Захариев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg