EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

По-големи количества ток на борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-големи количества ток на борсата

mail14:00 | 14.01.2019прегледи 800 коментарикоментари 0


Държавните енергийни дружества ще предложат по-големи количества ток на борсата. Това е една от основните мерки, които се очаква да стабилизират цените на електроенергията на свободния пазар. От енергийното министерство и КЕВР обявиха, че държавните енергийни дружества ще подготвят заедно с електроразпределителните компании нови продукти, които са свързани с продажбата на различни количества ток за различни периоди.  В дългосрочен план ще се търси възможност за пазарно обединение с борсите на съседните ни страни, както и отпадане на петпроцентната такса за износ на електроенергия, която съществува в момента.

В понеделник  председателят на КЕВР Иван Иванов свика среща на ръководителите на трите електроразпределителни дружества, държавните компании, които осигуряват основните количества електроенергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД), както и на БЕХ ЕАД, Българската независима енергийна борса и ЕСО ЕАД. В срещата участва и министър Теменужка Петкова. Целта е да се набележат допълнителни мерки за повишаване количествата електроенергия за пазар "ден напред" и намаляване на натиска за търсене на електроенергия на този сегмент. В момента електроразпределителните компании купуват енергията за технологични загуби именно от пазара "ден напред" на борсата и тези количества достигат до 30% от търгуваната електроенергия на този сегмент.

Освен това съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверяват от 15 до 25 януари трите електроразпределителни дружества. Това е една от спешните мерки, които предприема държавата в отговор на притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване на електроенергията на борсата, по-специално – на сегмента "ден напред". Мерките бяха обявени в петък от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов.

"Днешните ни разговори са в отговор на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 8 януари, където синдикатите и бизнесът изразиха сериозна загриженост от поскъпването на електроенергията. За нас е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен и държавата ще предприеме всички законови действия, за да гарантира това", каза министър Теменужка Петкова. Проверките ще стартират с "Електроразпределение Север" ЕАД, след това ще бъде проверено "Електроразпределение Юг" ЕАД и накрая – "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Според своите законови правомощия експертите от Министерството на енергетиката ще проверяват техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и спазването на подзаконовите нормативни актове по прилагането на Закона за енергетиката – наредбата за техническата експлоатация на електрически централи и мрежи, наредбата за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, наредбата за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и наредбата за сервитутите на енергийните обекти.

В рамките на своята компетентност регулаторът ще провери как трите дружества изпълняват своите лицензи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1859