EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плували ли сте сред пластмасови торбички?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плували ли сте сред пластмасови торбички?

mail15:30 | 03.04.2015прегледи 845 коментарикоментари 0


Плували ли сте сред пластмасови торбички? Някои страни водят с много при намаляване на употребата им, а други изостават. Какви са стимулите? Репортаж на EuroparlTV.

 

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба. Частиците, от които те са съставени, се разграждат бавно и могат да замърсят водите или хранителните вериги. За да бъдат намалени рисковете, ЕС се готви да ограничи използването на такива торбички. Евродепутати и Съветът договориха подробностите и на 31 март комисията по околна среда в ЕП ще гласува по постигнатото споразумение. Пленарният вот се очаква през април.

Проследете заседанието на комисията на 31 март от 16 часа българско време и разгледайте нашата графика за използването на пластмасови торбички в ЕС.

Съгласно споразумението между Парламента и Съвета, страните от ЕС ще трябва да изберат един от два подхода за ограничаването на употребата им:

1) да намалят броя на използваните леки пластмасови торбички до 90 на човек за година до края на 2019 г. и до 40 до 2025 г.

2) да сложат край на предоставянето на безплатни пластмасови торбички в обектите за продажба до края на 2018 г.

Отражение за околната среда

Всяка година 8 милиарда пластмасови торбички се изхвърлят в ЕС, като те замърсяват сушата и водите. Пластмасовите частици могат да навлязат в животните, а оттам – и в хранителната верига. В океаните се формират огромни острови от пластмасови отпадъци, като най-големият е в Тихия океан.

Биоразградими торбички?

Някои пластмасови материали се наричат „оксо-биоразградими“ от техните производители. В тях са включени добавки, обикновено метални соли, които ускоряват окисляването и разпадането на торбичките на малки частици, които са невидими за човека, но въпреки това замърсяват природата.

Новите правила дават възможност на Комисията да определи правила за етикетирането на такива продукти и да проучи как да се ограничи употребата им.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg