EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдивският панаир се продава?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдивският панаир се продава?

mail10:45 | 19.11.2013прегледи 1400 коментарикоментари 0


Към този момент нямам намерение да продавам акциите си в Международен панаир Пловдив, нито имам намерение да купувам държавните. Това каза пред Дарик Георги Гергов в коментар относно бъдещето на Панаира. Той отрече да се е срещал с Цветан Василев с цел договаряне в случай, че реши да играе на фондовата борса.

Трябва да се спазва приетата стратегия за развитие на международното изложение в Пловдив, заяви Гергов. Тя е правена по времето на Симеон Сакскобурготски и е базирана върху развитите европейски панаири, каза той и даде за пример Германия, където при голяма част от съществуващите международни изложения има над 70 % публично-частно партньорство между общините, държавата и частните инвеститори. Гергов обясни, че не е мажоритарен собственик на Панаира, защото реално притежава 38% от акциите, останалите до 51 % са на Пловдив, а всичко друго е на държавата.

Най-влиятелният човек в България (за 2013г. според Forbes) Цветан Василев e готов да купи всички акции на Международен панаир Пловдив, включително и тези на мажоритарния собственик Георги Гергов. Това потвърдиха за Дарик двама независими източника.

49,63% от акциите, които са собственост на държавата, се очаква да бъдат обявени за продажба на фондовата борса. Отдавна се говори за интерес от страна на Василев към държавния дял, но според запознати той е готов да изкупи чрез свои дружества и останалите 50,37%. Реално обаче, за да се реализира тази схема, се иска сериозна подготовка за участието в търга на Фондовата борса. Държавата очаква 39млн.лв от продажбата на своите акции в дружеството.

Обсъждана е възможността, след като се превърне изцяло в частно дружество, панаирът да стане част от логистичен карго център на китайски стоки за цяла Европа. Интерес за създаването на такъв за големите китайски компании на летище Пловдив бе проявен още по време на провелия се в началото на лятото т.г. българо-китайски бизнес форум. Идеята е да се изгради интермодална връзка между Европа и Азия. В Пловдив да пристига въздушно карго, което да се обмитява и съхранява, преди да тръгне към останалия европейски пазар.

Според други предположения, Василев и Гергов може да се договорят да си поделят международния изложбен център, като на терена зад 6-та палата собственикът на КТБ АД можел да инвестира в изграждането на модерен жилищен комплекс. Запознати твърдят, че не е изключено двамата да са се разбрали и за един вид бартер – Гергов да даде само част от панаира на Василев, а той пък от своя страна да вкарва пловдивския бизнесмен във фирми, които работят в енергийния и строителния сектор.

През 2006 г. бившето общинско дружество "Пълдин туринвест" придоби чрез увеличение на капитала 34% от собствеността на Панаира. Министър на икономиката тогава бе Румен Овчаров. ( В смесеното дружество"Пълдин туринвест" Община Пловдив притежава 25% от собствеността, a 75% са на бизнесмена Георги Гергов, който държи общо 9 имота в Стария град.) Година по-късно, отново чрез увеличение на капитала, "Пълдин туринвест" вече контролира 49% от панаира, а през 2009 г. Гергов изкупи акции от частни лица и стана мажоритарен собственик.

Операциите бяха оспорени пред съда по време на управлението на ГЕРБ. Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков обеща да върне Панаира на държавата. Държавата спечели на първа инстанция, но след това Пловдивски окръжен съд отсъди в полза на Гергов. По-късно Върховният касационен съд не допусна касационно обжалване и така Панаирът остана на пловдивския бизнесмен.

Логично е да се очаква именно Гергов да изкупи държавния дял, но той твърдо заяви пред Дарик радио, че няма намерение нито да изкупува държавния дял, нито да продава своя.

Не без значение е и, че Интер експо център София вече дублира голяма част от изложенията, които от години са традиция за пловдивския панаир. “Цветна есен” и “Цветна пролет” присъстват в календара на Експо център като “Флора”.“Медикус, Денто, Галения” се конкурира от “Булмедика/Булдентал”. “Наслука - лов, риболов, спорт” дублира “Природа, лов, риболов”в МПП, а “Салонът на виното” едно от най-силните изложения доскоро - "Винария".

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg