EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пловдив търси нови енергийни решения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив търси нови енергийни решения

mail16:09 | 17.06.2022прегледи 1110 коментарикоментари 0


Нарастващите цени на тока и бензина ни изправят пред сериозни предизвикателства, ние трябва да действаме сега, каза кметът на община Пловдив Здравко Димитров при откриването на форума "План Енергетика: Състояние на сектора и решение за бизнеса", цитиран в съобщение на общинската администрация. По думите му ресурсите трябва да бъдат използвани ефективно, а законовите промени за изграждане на соларни паркове за собствени нужни са повече от нужни. Те ще бъдат използвани от общините и бизнеса за изграждане на фотоволтаични системи, които ще осигурят енергийна независимост, допълва кметът. Здравко Димитров припомни, че Пловдив има своите примери за изграждането на енергийни системи. Такива има върху сградите на Средно училище „Константин-Кирил Философ" и Детска градина „Зора" и те захранват уличното осветление наоколо.

Форумът се организира от община Пловдив и "Конфиндустрия България". Целта му е да бъде разгледана актуалната ситуация в енергийния сектор и да бъдат предложени конкретни решения за оптимизиране на енергийните разходи на фирмите. Участие взе и заместник-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

В рамките на кръгла маса на тема „Ситуация и тенденции на пазара на електроенергия: между идеализъм и реализъм" той припомни, че голяма част от детските градини и училища в Пловдив бяха санирани преди години. „Около двадесетина детски градини и училища са санирани. Така се спестяват около един милион лева от сметки за ток, като за три години ще спестим три - 3,5 милиона лева, колкото струва изграждането на една нова градина", каза Стоянов, който припомни, че вече 40 на сто от уличните лампи са подменени с LED такива, което също се отразява на разходите за енергия.

„За нас като инвеститори в България темата за енергийната ефективност е от особена важност", каза Роберто Санторели, председател на "Конфиндустрия България", сдружение на италианския бизнес в България. „Ние вярваме, че е редно заедно да потърсим решението на актуалните въпроси, а днес един от тях е именно цената на електроенергията. Това перо се оказва непосилно за множество предприятия и затова наш ангажимент е да съдействаме с налични, адекватни и своевременни решения", допълни още той. По думите му "Конфиндустрия България" е подготвила екшън план „Пътят към енергийната независимост на фирмите", с който те да структурират енергийната си независимост и да оптимизират разходите си.

Преди старта на форума делегация, водена от посланика на Италия у нас Джузепина Дзара, посети кмета Здравко Димитров. Дипломатът запозна градоначалника с пилотен проект, който разработва посолството на Италия у нас заедно с фондация „Америка за България", за земеделието като потенциал за развитие на туризма в региона.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972