EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив брани тютюневия склад + разрушителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив брани тютюневия склад + разрушителите

mail11:21 | 07.03.2016прегледи 1407 коментарикоментари 0


Жива верига от недоволни граждани ще се опитат да осуетят събарянето на една от емблематичните сгради от така наречения Тютюнев град в Пловдив. Тежка техника премахна вече покрива и горните два етажа на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8.

Събарянето на зданието бе спряно от недоволни граждани в късния неделен следобед. Сградата е в списъка на най-ценните тютюневи складове, обявени за паметници на културата, заяви културологът Пенка Калинкова. „Точно там, където в момента кранът се опитва да свали дебела масивна стена, точно там са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров", обясни в неделя тя.

Бележка: Сградите в тютюневото градче на Пловдив някога са служели единствено за складиране на бали с тютюн, но изглеждат като резиденции – стил сецесион и цветни фасади. Именно там се развива действието в романа на Димитър Димов „Тютюн”, там са заснети и сцени от едноименния филм с Невена Коканова.

Някогашният тютюнев склад е реституиран преди седем години и сградата е частна собственост. Според хората събарянето е незаконно, а Пенка Попова недоумява как това се е случило в последния ден от дългата почивка. Затова и хората подали сигнал на телефон 112, откъдето обяснили, че полицията вече е правила проверка и всичко е законно.

Пред Нова телевизия от общината обяснили, че са издали разрешителното за събаряне и всичко, което се извършва, е законно.

Не е ясно какви са инвестиционните намерения за терена. Проектът "Тютюневият град" е част от програмата, с която Пловдив спечели в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

Заедно с реализирания вече проект "Капана - квартал на творческите индустрии" е включен в клъстера „Градски мечти", който цели да оживи и обнови проблемни пространства, сгради и квартали.

Събарянето на сграда, бивш тютюнев склад, предизвика разгорещен дебат в община Пловдив между граждани, културни дейци и представителите на местната власт, съобщи БТА.
В знак на протест срещу събарянето, вчера на сграда на ул. "Одрин" 8, която поради техническа грешка попада извън охранителната зона на групов архитектурен паметник на културата "Тютюнев склад", недоволните граждани струпаха тухли от срутената постройка пред входа община Пловдив.
Кметът Иван Тотев увери присъстващите, че все още няма постъпило писмо от Министерството на културата, че тази сграда е паметник на културата и всички дейности и документация по случая досега се базират в изпълнение на закона. Той допълни, че ако такова писмо пристигне, и съборената сграда се окаже, че попада в така нареченият ансамбъл от сгради "Тютюнев склад", то община Пловдив заедно с всички институции ще направят всичко по силите си, ще използват всички законови средства за спиране на строителното разрешение и задължаване частните собственици да възстановят сградата във вида, в който е била.
Кметът каза още, че ще се търси контакт със собствениците за обратното й изкупуване и това ще се направи и с всички останали тютюневи складове.

Разрушителите

Хората, които унищожиха един от най-красивите складове на Тютюневия град, искаха да сторят същото и с Кино Космос преди пет години, съобщава он лайн изданието Под тепето. Тогава не успяха, но днес, след толкова много усилия и чакане най-накрая убиха знакова за Пловдив сграда. През 2011-та, Фабрицио Алемано, Георги Бранеков и компания се опитаха да построят паркинг на мястото на киното през компанията Проджест Груп. Дружеството бе регистрирано в Пловдив. Седалището му бе в една от построените от нея кооперации- лъскава сграда на улица Густав Вайган 14. Фирмата бе със смесено участие- българо-италианско, като собственик се води Фабрицио Алемано. Дружеството е свързано с лица с други подобни- Пи Джей Сървисис, Пи Джей Логистик, Пи Джей Партнърс, Пи Джей Трейд, Пи Джей Енерджи и прочие. Складът на „Одрин 8” е бил придобит от една от споменатите фирми- „Пи Джей Трейд“, чийто управител е Георги Бранеков. Същата фирма и същият човек се водят еднолични собственици на капитала и на създадената в последствие фирма „Одрин 8”, именувана на адреса, на който се намира бутнатият склад.

Кой е първият купувач на стария склад зад автогарата не се знае, но вторият е видим от Търговския регистър, отбелязва още изданието. През 2009 г. столичният бизнесмен Красимир Гергов го купува и заедно с това регистрира фирмата „Одрин 8“ЕООД. Името е всъщност адресът на склада в Пловдив. Дружеството е с капитал 5000 лева, а учредителният протокол е съставен в началото на април. Красимир Гергов е считан за най-влиятелната фигура в рекламния и медиен бизнес, инвестира в голф игрища, в тютюневи складове и Бог знае в какво още. На 6 юли 2009 г., тоест 3 месеца по-късно, Гергов продава фирмата „Одрин 8“ЕООД на „Пи Джей трейд“АД. Преди това едноличният собственик драстично увеличава капитала от 5000 на 2 505 000 лв., които разбива на 50 дяла, всеки на стойност 50 100 лв. След вписване на увеличението на капитала, Гергов прехвърля всичките 50 дяла на „Пи Джей трейд“АД срещу сумата от 4 700 000 лева без ДДС. От което излиза, че маститият софиянец е получил за сградата почти 2.2 млн. лв. За колко я е купил преди това и какво е спечелил от продажбата … Тази тайна не ни интересува.

Окръжна прокуратура – Пловдив възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. В рамките на проверката ще се изясняват, както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването й е възложено на отдел “Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив. Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg