EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев:Влизаме в банковия съюз на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев:Влизаме в банковия съюз на ЕС

mail06:45 | 15.07.2014прегледи 966 коментарикоментари 0


Постигнахме съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС. Това е първа стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз.

Има пълно съгласие по тази тема. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след 4-часови консултации при него с лидерите на парламентарно представените партии, предаде репортер на БГНЕС.

На срещата с Плевнелиев бяха и председателят на НС Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова, главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Петър Чобанов и управителят на БНБ Иван Искров, заедно с подуправителите си Калин Христов и Димитър Костов. Темата е свързана със състоянието на финансите на държавата, проблемите около КТБ и евентуално ново законодателство за кредитните институции.

Плевнелиев уточни, че консултациите са били по финансови теми в държавата. Обединихме се, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната, добави президентът.

Има пълно съгласие на консултациите за необходимостта от приемането на пакет от мерки, които трябва да се предприемат и те ще бъдат стартирани. По отношение на КТБ се обединиха всички, че действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на справедливостта, на превенцията и наказанието и да се работи за доверието на гражданите. Дебатирахме за това как да създадем механизъм в случая с КТБ, който е по-различен от останалите банки, така че да гарантираме, че честният данъкоплатец ще бъде защитен, спекулативните сделки да бъдат за сметка на тези, които са го позволили, а престъпното поведение да бъде наказано с цялата строгост на закона, подчерта Плевнелиев.

Той изброи и някои конкретни мерки. Първо, банковите депозити до 100 000 евро в България са гарантирани по закон, това се отнася и за всички клиенти на КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете и правителството разполагат с достатъчен ресурс за този ангажимент. Цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Прокуратурата и органите ще действат категорично. Ще се използват всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите, категоричен е Плевнелиев. Той съобщи, че са дебатирали и са се обединили около това да се извърши международен одит. Всеки, който е нарушил закона този път, за разлика от кризата през 1996, ще носи своята голяма отговорност, каза Плевнелиев.

Следваща мярка е, че БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху българските банки. Ще има и законодателна инициатива за подобряване ефективността на банковия надзор и ясно носене на отговорност. Това е ясно разписана европейска процедура, която се инициира от БНБ и се адресира към европейския банков орган, заяви Плевнелиев.

Не се постигна консенсус по това дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов специален закон. Съществуващото българско законодателство във финансовия сектор, такова, каквото е, е добре работещо. Въпросът беше дали в добавка към съществуващото законодателство да има и специален закон по казуса КТБ, тук политическите сили и институциите, правителството, БНБ, МФ, очевидно в следващите дни ще продължат да търсят окончателно сходство в позициите си. За мен това не е проблем поради факта, че България има модерно съществуващо законодателство. Ако не се постигне консенсус за приемане на нов специален закон, важи добре разписаното и адекватно, разумно законодателство, което ще трябва да се спазва. Вероятно БНБ ще визира конкретните срокове, в които ще се отваря тази посочена банка. Законодателството ни е достатъчно добро. Ако се търси подобрение, ще чуя всеки аргумент, каза Плевнелиев. Оттук нататък водещи са БНБ и правителството по темата за КТБ, добави той.

Плевнелиев посочи и че, са дебатирали и по темата с еврофондовете и как страната да успее да ускори усвояването на тези средства. До 2015 г. България трябва да усвои 3 млрд. евро, а правителството, което и да е то трябва да предвиди необходимите средства и бенефициентите- подпомогнати. Правителството декларира, че ще актуализира бюджета на Здравната каса. НС ще приеме промени в Закона за държавния бюджет, инициирани от кабинета Орешарски като плавен преход към служебното правителство, както и да се даде възможност на служебното правителство да сключва държавни заеми, каза още президентът.

На излизане от консултациите при президента се изказаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов.

Борисов заяви, че е поискал на Искров и на членовете на УС на БНБ оставката. Мисля, че от премиера Орешарски и министър Чобанов можем да кажем, че сме доволни, съгласиха се да актуализират бюджета, тавана на дълга и НЗОК. Остава да кажат с колко, как и затова с г-жа Цачева се разбрахме при дневния ред в НС да чакаме тази дата. С колко и как ще се внесат промени, това ще се решава в парламента, добави Борисов след консултациите при президента.

Атанас Мерджанов каза, че са готови да разглеждат и определени законодателни инициативи, само ако има точен и ясен отговор за състоянието на КТБ. Готови сме да продължим разговорите в тази насока, допълнително усилия да проявим с експертите ни, за да не възпрепятстваме развитието на бизнеса. Очевидно е, че 21 юли няма да е достатъчен срок, за да се изготви този анализ (бел. ред. - анализът за КТБ), добави още Мерджанов. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg