EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев: Румъния няма претенции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев: Румъния няма претенции

mail10:10 | 23.03.2012прегледи 389 коментарикоментари 0


За да станат членки на ЕС България и Румъния са подписали документи, че нямат никакви териториални претенции помежду си, изтъкна президентът Росен Плевнелиев. „Четох внимателно думите на румънския външен министър. Той говори не за териториални претенции, а за нерешен проблем със 17 кв. км. в акваторията на Черно море”, отбеляза държавният глава.
Президентът се срещна с лидера на партия "Атака" Волен Сидеров в рамките на политическите консултации. Има междуправителствена комисия и тя със сигурност ще си свърши работата, убеден е Росен Плевнелиев. Ще направя обобщение и обръщение в парламента в скоро време, съобщи той. Ще отида на гости на депутатите, ще ги поздравя, но и ще ги информирам след проведените политически консултации, че политическите партии са споделили с него отговорни идеи, които е добре да бъдат осъществени, посочи Плевнелиев.
Планирам, освен да кажа за приоритетите, да съобщя как, кой и кога, допълни той, имайки предвид точните срокове и отговорните за изпълнението на решенията. Искам не само да предлагам приоритети, но и решения по тях, потвърди президентът. В края на 2012 г. ще направя второ обръщение, в което ще обобщя какъв е бил напредъкът по предложените приоритета. Искам българските граждани да са част от този процес, категоричен бе той.
Трябва да има референдум за членството на Турция в ЕС и за строежа на АЕЦ "Белене", смята Сидеров- тези, за които се е мотивирал пред президента. Говорихме за важните национални въпроси - за развитието на атомната енергетика, за данъците, за доходите, за инвестициите и др., допълни той. Добре е президентът да се вслуша в тези предложения и да предложи на изпълнителната власт поне част от тях, каза лидерът на "Атака".
Според Сидеров следващите парламентарни избори са застрашени от фалшификации, ако не се вземат мерки за промени в Изборния кодекс и в самия процес на вота. Целта е да се доближим до средното европейско ниво по доходи, а не да бъдем в пъти под него, допълни той. Рязкото покачване на доходите трябва да бъде онази основа, от която да се тръгне нагоре в развитието на страната. Защото в момента българи работят за чужди икономики поради този проблем, аргументира се той. Сидеров е предложил на президента да бъде променено името на най-високия връх в България Мусала, тъй като звучи тюркоезично и да се кръсти на Св. Иван Рилски. Той е убеден, че трябва да се реагира подобаващо и на румънската провокация от последните дни. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg