EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев разговаря с Гейтс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев разговаря с Гейтс

mail09:50 | 16.05.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


Първото официално посещение на президента Росен Плевнелиев в Съединените щати започна със среща в Сиатъл с Бил Гейтс, съпредседател на Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Развитието на иновациите и индустриите с висока добавена стойност е бъдещето на България и страната ни е в много добра позиция с макроикономическите си показатели и научния си потенциал, е било подчертано по време на срещата.
Според Бил Гейтс, атрактивните форми на образование и в частност онлайн-образованието и квалификацията на преподавателите са в основата на развитието, основано на знанието. Страни като България, смята Гейтс, трябва да имат няколко елитни университета, които да развиват фокусирани направления, а науката и инженерството са главните фактори, които създават растеж и увеличават богатството на хората.
Президентът Плевнелиев и Бил Гейтс обсъдиха част от водещите проекти, свързани с България и финансирани от фондацията. Президентът даде висока оценка на резултатите у нас по проекта „Глобални билиотеки-България“, която е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие. Програмата с общ бюджет от 48 млн. щ.д. има за цел да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги чрез мрежата на обществените библиотеки. До момента близо 1000 български библиотеки, предимно в малки и средни населени места, са оборудвани с интернет по проекта, а над 70 на сто от тях са изградени в села.
По време на срещата е бил обсъден научният потенциал на страната ни в областта на здравеопазването, контролът върху производството на храни и обучението на медицински специалисти, в рамките на програми на фондацията на Гейтс в Африка. Основни сред тях са програмите за диагностика на туберкулоза, за ранна диагностика на ракови заболявания, за контрол върху храни от животински произход и други.
На втория ден от посещението си в САЩ президентът Росен Плевнелиев ще има поредица от срещи с представители на американския бизнес в Сиатъл. Държавният глава ще има работна закуска с повече от 40 представители на бизнеса в областта на информационните технологии и инфраструктурата. Президентът ще вземе участие в кръгла маса по информационни технологии в „Райнер клуб“, където ще представи проекта Sofia Tech Park. По-късно Росен Плевнелиев ще присъства на прием от Пасифик Институт в Сиатъл и ще се срещне с българската общност и бизнес в града, след което ще отпътува за Сан Хосе.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1061