EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев отказва втори мандат + реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев отказва втори мандат + реакции

mail08:45 | 21.05.2016прегледи 6229 коментарикоментари 0


/Обновена/ Държавният глава Росен Плевнелиев направи специално изявление, в което обяви, че няма да участва в предстоящите президентски избори по лични причини. Ето пълният му текст, пубрикуван на страницата на Президенството president.bg:

Добър ден на всички,

Хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки. Моят опит е друг. От ден първи като президент аз отстоявам принципни позиции, постоянно и навсякъде. Така налагах вето – принципно и с ясни аргументи. Действам независимо и по съвест. Убеден съм, че когато човек вярва в правотата си и е готов да изтърпи хулите, признанието рано или късно ще дойде.

На този свят е важно не какво си взел, а какво си дал. Истински богати са хората , които са дали нещо на света. Вярвайки в това, се захванах с политиката, за да дам, за да работя за народа и за държавата си. Като мениджър създадох хиляди работни места, построих къщи и сгради, посадих не едно, а хиляди дървета. През 2009 г. реших, че е време да се работи за държавата, че е време да се дава. Обещах не на друг, а на себе си, че няма да се обогатя в политиката, че няма да се вкопча в стола и властта на президента, че ще действам принципно и по съвест. Обещах не на друг, а на себе си, защото лесно е да излъжеш другите, най-трудно е да излъжеш себе си. Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи.  

Затова се изправям днес с открито лице и чиста съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини.

Считам, че постъпвам честно и коректно към всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентските избори. Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще се кандидатирам за втори мандат през есента или не. Не съм съгласен смислени реформи в държавата, като съдебната реформа и антикорупционният закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори. Не мога да приема антидемократични действия да търсят политическа легитимация чрез удобното обяснение, че вече сме в кампания за президентски избори.

Това, че няма да има втори мандат веднага след първия, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент – винаги президент. Ще действам независимо, принципно и надпартийно, както и досега. Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа. Ще бъда на страната на гражданите и демокрацията,  със силен глас и посветеност за европейското развитие на България. Тепърва имам много с какво да допринеса за модерна и демократична България, в мирна, силна и обединена Европа.

Сега не е моментът за отчет на този безспорно много труден мандат във време на рекорден брой кризи и извънредна нестабилност. Има още много смислена работа за вършене в държавата в следващите месеци.

Днес България стои добре на фона на всички тези кризи. Гордея се със свършеното. Надявам се да бъде запазено и надградено. Така ще действам и до последния ден на този мандат – на пълни обороти. Ще продължавам да бъда близо до хората, да бъда посветен на обществото, на каузата за модерна и демократична България и на националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално отговорна, а  не олигархична икономика.

Моят съвет към политиците за следващите месеци е: оставете тънките сметки за президентските избори за есента, подкрепете съдебната реформа, дайте път на силно антикорупционно законодателство и не изпускайте посоката на европейското развитие на България, която посока аз отстоявам неотклонно.

Информирах премиера вчера за това свое решение. Работим добре, постигнахме много заедно. Както с премиера Борисов, така и с Политическа партия ГЕРБ имаме шанс да отворим една нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическата партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат.

И като президент, и като министър, винаги съм искал да се свърши максимално много работа. Народът трябва да види резултати. Затова искам и с това свое действие да дам път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика. Искам всеки да си носи отговорността, включително политическите партии и Народното събрание.

В политиката трябва да има морал и принципи. Надявам се повече политици да действат така. Ще довърша мандата отговорно и с посветеност. До последния ден ще работя на пълни обороти, така както в целия нелек и изпълнен с предизвикателства мандат.

Благодаря на всички. Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране. Ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света.

Първите коментари, обобщени от националното радио и Агенция "Фокус":

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че решението на президента е лично и той трябва да получи нужното признание като държавен глава:

Аз мога да кажа, че ние от политическа партия ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което направи президентът Плевнелиев в тежкия политически период, в който имаше много тежко противопоставяне. Знаете, че това е единственият президент, който в годините на преход състави два служебни кабинета и успя да намали това противопоставяне, за да могат да бъдат проведени два извънредни парламентарни избора.

Председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски:

Съжалявам, че го отказаха от втори мандат. Вие ми кажете кой носи отговорността. Ако някой има намерение да се занимава с такава висока политика, е нелогично да обсъжда кандидатура, с която не е разговарял. Не е разговарял заедно с човека, не сме чули какво е неговото мнение и в същото време чертаем за бъдещето му. 

Според Румен Петков от АБВ решението му е логично и е продиктувано от средите на ГЕРБ: 

Решението е оправдано, обяснимо. Не мисля, че буди изненада, не мисля, че сварва партия ГЕРБ неподготвена, напротив, няколко месеца вече лидерите на ГЕРБ обясняват, че търсят кандидат за президент с всички специфики, изключващи господин Плевнелиев. Той постъпи достойно. Така трябваше да направи. Може би закъсня и сега изглежда малко като изпъден и разбира се, очерта провала на половината от РБ, каквото и да значи това, както и неспособността им да направят сериозен анализ на политическите ресурси, с които разполагат те самите.

Депутатът Четин Казак от ДПС определи хода на президента като изненадващ:

Сега е преценил, че по-рано трябва да обяви това свое намерение, това сдвое решение. Това е резултат от трезва преценка за шансовете, за обстоятелствата, за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори, така поне се изяснява картината. Един от основните потенциални кандидати в момента дава ясен сигнал, че няма да участва, така че това открива пътят за другите кандидатури.

Четин Казак отрече, че Плевнелиев се е отказал от участие в предизборната надпревара заради отказана подкрепа от страна на ДПС: 

Председателят на БСП Корнелия Нинова определи хода на президента като логичен:

Изглежда е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа за втори мандат, а и той не беше за тази работа човек. Вместо да обединява, много често разделяше нацията, като вземаше позиция на една или друга страна. Водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност в определени моменти. Това е най-социално нечувствителният президент на България. Нито веднъж не оспори закони, не наложи вето на закони, които отнемаха права – здравната реформа, образователната реформа, пенсионната реформа. Налагаше вето на закони, чрез което защитаваше лобистки и частни интереси, като Закона за търговските вериги.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт нарече добра новина решението на Росен Плевнелиев:

Пореден безличен президент на България си заминава. Той не е човек, който може да поеме сериозни натоварвания, негативни атаки и прочие. Добре си е обезпечил бъдещето.

Политологът Огнян Минчев написа във Фейсбук:

Подкрепям президента Плевнелиев, въпреки, че от неговото решение България няма да спечели. Той е почтен и отговорен човек. Влезе в позицията на президент в началото на политическата си кариера и трябваше да научи много неща в движение. За съжаление, противниците му се постараха това да се случи по-най-бързия и най-отвратителния начин. Като се започне с групичките "протестиращи" дегенерати, изпратени пред Президентството през пролетта на 2013-та, които се подиграваха с отзивчивостта му да разговаря с тях - въпреки очевидния факт, че са марионетки. Като се продължи с наглата истерия, подслушване и истерично окалване от страна на боклуците, оглавили и фалирали КТБ - те го принудиха почти да мине в нелегалност, за да може да проведе нормални разговори за съставяне на първия служебен кабинет в мандата му през същата 2013-та. Като продължим с безкрайните издевателства на фекално-психопатийната медийна сбирщина, с гнусните публични обиди на ченегеджийски масони и рицарски библиотекари, с безсрамно надничащите в личната му драма патици-клюкарки, пляскащи в обществената тиня... И като свършим с "колегите" му от т. нар. "политическа класа", които никога не оцениха нито възпитанието му, нито стремежа му да предложи по-добри образци на политическо партньорство от тези, утвърдени в локалната политическа менажерия. Той има своите грешки и своето твърдоглавие да постоянства в тях. Това едва ли е само въпрос на характер, но и на обстоятелства - той прекарва своя мандат почти непрекъснато притиснат до стената. Много рядко му бе предлагана помощ и бе проявявана солидарност с позициите му. В някои отношения той е по-твърд и по-категоричен от възможното. Но по-добре да е такъв, отколкото да е мълчащ, сумтящ и "снишил се" лалугер - тарикат, който в продължение на два мандата се занимава само с рушвети, интриги и задкулисно преразпределение на власт. Като български гражданин съм имал случаи, в които съм се срамувал от моя президент. Това не се е случвало по време на мандата на Плевнелиев. Намирам решението му да не се кандидатира за втори мандат за разумно и логично. Всеки от нас живее единствения си живот. Понякога има смисъл да жертваш част от него за смислена кауза с перспектива. Очевидно този случай не е такъв - и вината за това не е на Плевнелиев. Желая ви успех, г-н Президент!


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990