EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев-Калфин: дясно и ляво, пари и думи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев-Калфин: дясно и ляво, пари и думи

mail13:50 | 25.10.2011прегледи 1719 коментарикоментари 2


Ива Стойкова, Мария Йолова

През следващите 5-10 години България трябва да привлича инвестиции, да открива работни места, да повишава жизнения стандарт. Как бъдещият президент ще участва в този процес? Новият стопанин на „Дондуков” 2 ще работи в годините 2012-2017. Период, в който България ще приключи първата си бюджетна рамка като член на ЕС – 2007-2013 година и ще влезе във втората 2014 – 2020. Тази рамка съвпада с правителствената стратегията за развитие „Европа 2020”.
Росен Плевнелиев – три писти за финансови потоци
„Аз съм прагматичен човек, който знае, че лявото обещава пари, а дясното дава възможност на хората сами да изкарват пари”, казва Плевнелиев. Според неговата програма той ще търси инвестиции, нови пазари за българските компании, ще подпомага усвояване на еврофондовете – това са трите писти, от които ще се опита да организира финансови потоци към страната. Ето на какво стъпва Плевнелиев.
Инвестиции
Продуктивни, „зелени” в сектори с добавена стойност.
Енергийно ефективни - след не повече от 10 години по това как сме работили по тази политика ще се определя мястото ни в света.
Инвестиции в енергонезависими сгради, увеличаване на дела на енергията от ВЕИ, „умните“ мрежи, развитие на нови технологии.
Българската икономика
Слаби страни:
-Ниска производителност, висока енергоемкост, ниска конкурентноспособност, неблагоприятна бизнес-среда.
-Чуждестранни инвестиции в строителство, недвижими имоти и финансови услуги, а не в производствени сектори.
-Пропуснати бяха стратегически инвестиции в региона.
За България дойде краят на икономическия растеж, генериран от конкурентни предимства като ниски разходи за труд, енергия и опазване на околната среда.
Т.е. „ако печелиш, защото произвеждаш нещо евтино, още на същия ден някъде по света някой ще произведе същото нещо още по-евтино”.
На българската икономика е необходим:
-Растеж, основан на иновации и ново качество.
-Регионите - дългосрочен устойчив растеж чрез местната икономика, инфраструктура, екология и енергийна ефективност.
Българските енергийни проекти:
Те са част от европейската енергийна система. Развитието им трябва да съответстват на българския интерес и да допринася за европейската енергийна независимост
Еврофондове и развитие на инфраструктура
Тази част от програмата на Плевнелиев той реализира и като министър. През месец октомври 2011 г. в Брюксел бяха уточнени всички приоритетни направления на европейската транспортна мрежа TEN-T мрежата, засягащи и България. В мрежата са включени 5 нови пътни отсечки:
доизграждане на автомагистрала „Хемус”; скоростен път „Рила”; скоростен път I-2 Русе – Шумен; скоростен път Варна – Дуранкулак; път Пловдив – Рудозем.
Железопътните направления, предложени за включване в широкообхватната мрежа, обхващат всички основни железопътни трасета на България. Предвижда се в широкообхватната TEN-T мрежа да бъдат включени и интермодалните терминали в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Лом, Драгоман, Свиленград и Горна Оряховица. В областта на водния транспорт са обхванати морските пристанища Варна и Бургас, както и речното пристанище Силистра. По отношение на летищната инфраструктура са включени 5 основни български летища – София, Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица. Тези проекти са с хоризонт на изпълнение 2050 г.
Проекти с хоризонт на изпълнение до 2020 г.:
Приоритетен проект 18 „Преодоляване на тесните места по р. Дунав” – 371,5 млн. евро.
Жп и интермодален транспорт: жп линията Драгоман – София – Септември. - Сръбска граница/Драгоман – София (43 km) – 133 млн. евро; - София – Септември (101,5 km) – 1 081 млн. евро;
Пълно завършване на железопътен възел София – 310 млн. евро.
Приоритетен проект 22 Видин – Медковец – Мездра – София (223,1 km) – 2 677 млн. евро.
Завършване на жп линията Пловдив – Бургас (вкл. и железопътен възел Бургас) – 85 млн. евро.
Автомобилен транспорт
АМ „Струма” Лот 3 – 910 млн. евро. АМ Калотина – София – 405 млн. евро. АМ „Хемус” – 1 250 млн. евро - Ябланица – Велико Търново – 750 млн. евро; - Велико Търново – Шумен – 500 млн. евро. Автомагистрала „Черно море” – 450 млн. евро. Видин – Ботевград– 330 млн. евро. Русе – Велико Търново – 250 млн. евро. Велико Търново – Маказа – 292 млн. евро.
Ивайло Калфин –социални идеи
Основните проблеми пред страната ни са социални и икономически, смята кандидатът за президент на левицата Ивайло Калфин. И обещава да действа без отлагане и целенасочено по посока на:
По-голяма конкурентноспособност на българската икономика
Привличането на чуждестранни инвестиции
Отварянето на нови пазари за българските стоки.
Освен това:
Гарантиран достъп до добро здравно обслужване
Справедливи пенсии
Право на труд за българските граждани
Модерно образование
Засилване на външната политика и сигурността
Калфин: Конкурентноспособна икономика чрез развитие на нови технологии, интернет, телекомуникации, зелена икономика.
Факти: Тези сектори до голяма степен припокриват трите оперативни програми от Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации за периода периода от 2007 г. до 2013 г. с общ бюджет от 3621 милиона евро. До края на март 2011 г. по ОП „Конкурентноспособност” са изплатени 462 млн. лева – 20.32% от целия бюджет, а над 50% е в процес на изпълнение – сумите или са договорени, или изплатени, или за тях са обявени процедури, показва статистиката.
До 350 млн. евро може да получи българският бизнес в подкрепа на мерки за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията. Това става възможно, след като МИЕТ подписа Меморандум за разбирателство с ЕБВР.
Ако Калфин стане президент, той няма да успее да реализира през 2012 социалните намерения, тъй като бюджет 2012 очевидно ще го спира. Ето какво може да се види.
Калфин: Добро здравно обслужване за всички
Факти: 8% здравна вноска и 4% от БВП или 3,261 млрд. лв. за здравеопазване – това предвижда проектобюджетът за 2012 г. Разходите за здравеопазване за 2012 г. бележат минимално увеличение от 10,7 млн. лв. спрямо 2011 г. Извън здравния бюджет, към бюджета на Министерството на труда и социалната политика са заложени 2,5 млн. лв. целеви средства за диагностика и лечение в болниците на неосигурени граждани. 154,2 млн. лв. са планираните разходи за помощи, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания.
Калфин: Справедливи пенсии
Факти: Не се залага увеличение на пенсии и заплати в бюджета за 2012 г.
Калфин: Модерно образование
Факти: С около 50 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът на МОМН за следващата година. Според сегашния министър Сергей Игнатов този бюджет ще стигне за всичко и ще бъдат повишени стандартите.
Калфин: За улеснена процедура по легализиране на чужди дипломи
Факти: Над 80 000 българи имат дипломи от западни университети. Всяка година между 7000 и 8000 завършват извън страната. Средно се губи по една година за легализиране на дипломата. Държавните изисквания струват на студентите около 3 месеца време и 200 - 250 евро за процедурите.

 

 

 


 
Коментари
 
Росенов - 30-10-2011 г. 07:52:34

В Конституцията 16 члена определят правомощията на президента, ама кой и защо да чете...

ММ - 30-10-2011 г. 07:34:04

Много повърхностен и еднопосочен материал. Излиза, че каузата на Ивайло Калфин е единствено улеснена процедура за легализиране на чуждестранните дипломи.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg