EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плащания по 3 EU фонда спрени от лятото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плащания по 3 EU фонда спрени от лятото

mail09:45 | 10.12.2010прегледи 572 коментарикоментари 0


Плащанията по три от европейските фондове за България са почти преустановени от лятото, сочи справка на ЕП, съобщиха за медиите представители на делегацията на българските социалисти в Европарламента. Този извод се съдържа в документ за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представен пред бюджетната комисия на Европейския парламент. Справката за ноември 2010 г. показва, че през последните четири месеца нито евро не е било преведено към София от Европейския фонд за регионално развитие и Европейският кохезионен фонд, чрез които се финансират проекти за подпомагане на бизнеса, за изграждане на инфраструктура и за създаване на работни места, както и в областта на транспорта и околната среда.
В резултат България е изпаднала до последните места в класацията по изпълнение между страните-членки. В момента страна ни е 25-а от 27 държави в ЕС, като през октомври в същото подреждане България бе на 18-то място.
До 2013 г. за България по Фонда за развитие на селските райони и по Европейския кохезионен фонд са предвидени 5,49 милиарда евро, от които до момента са изплатени от Европейската комисия 14,68 на сто.
От октомври до ноември България е слязла с едно място и в графиците за плащанията по Европейския социален фонд. От документа на бюджетната комисия става ясно, че плащания не са извършвани между юли и септември, като до юли са били усвоени 12,44 на сто от средствата, заложени до 2013 г. Към първи октомври е направен значителен транш, вследствие на което изпълнението е нараснало с 0,18 процента. Но през следващия месец потокът на парите отново е замрял, поради което България остава на 24 място сред страните членки с изпълнение от 12,62 на сто. Европейският социален фонд предоставя средства по програми за заетост и подобряване на условията на труд и по него за България са заделени общо 1,19 милиарда евро.
Администрацията в България трябва да активизира усилията си за усвояването на тези пари, които са важни за хората извън големите градове, препоръча българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин, който е заместник-председател на бюджетната комисия на ЕП.
"България трябва да се стреми да бъде сред първите в усвояването на средствата за сближаване, за да докажем, че заслужваме тези пари. За съжаление през последната година не подобрихме, а влошихме позицията си в сравнение с другите страни членки", добави българският евродепутат.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg