EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Платформа за цените на храните тръгва в петък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Платформа за цените на храните тръгва в петък

mail13:36 | 22.03.2023прегледи 761 коментарикоментари 0


Информационната платформа за цените на храните е готова и ще бъде представена в петък, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. 

„Сайтът е готов. Проведохме разговори с търговските вериги. Това, което от тяхна страна е заявено, е, че те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа, която правителството изготви. Това ще доведе до много по-голяма прозрачност и проследимост. Хората ще имат информация за цените“, коментира той. 

„Ще се публикуват цените на определени продукти, те са около 50. Нашето искане е веригите да публикуват своите най-ниски цени, не тези, които са на промоция. Засега имаме предварително съгласие“, допълни Алексиев. 

Ако се установи несъответствие между подадената информация от търговеца и цената на съответната стока на щанда в магазина, се предвиждат и санкции, стана известно от думите на министъра. 

В началото на март министърът коментира: "Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите."Той тогава представи резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

„Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните“, уточни Алексиев. 

Той подчерта, че макар и формално, от сформираното на 1 март Национално координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти, в чийто състав влизат всички отговорни по темата държавни институции, проверки се извършват вече в продължение на един месец. 

Изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на цените на определени хранителни стоки – от производител до крайната цена в търговските вериги, коментира Алексиев. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg