EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Планът "Юнкер" може да стигне 500 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Планът "Юнкер" може да стигне 500 млрд.евро

mail06:05 | 30.11.2016прегледи 1629 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие заключенията от три оценки (на Комисията, на Европейската инвестиционна банка и една независима оценка), в съответствие със своето предложение за укрепване и разширяване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ 2.0), който е в основата на Плана за инвестиции за Европа, съобщава представителството на ЕК в България. Констатациите в трите оценки присъстват в предложението на Комисията за удвояване на продължителността (до края на 2020 г.) и капацитета на ЕФСИ (увеличаване на общата инвестиционна цел от 315 милиарда на поне 500 милиарда евро). В него вече се поставя още по-голям акцент върху приноса на частния сектор и допълняемостта, както и върху повишаването на прозрачността при избора на проекти.
Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: „Планът за инвестиции вече дава конкретни резултати и достига до хората и предприятията в цяла Европа. Компаниите могат да разширят дейностите си, да наемат нови служители и да инвестират повече в научноизследователска и развойна дейност. По проектите, одобрени от ЕИБ в рамките на ЕФСИ, са мобилизирани 154 милиарда евро общи инвестиции в 27 страни от ЕС в полза на 380 000 малки и средни предприятия. Приканваме държавите членки и Европейския парламент да приемат нашето предложение за модернизиран ЕФСИ възможно най-скоро, за да ни помогнат да подкрепяме устойчивите инвестиции, да намерим работа за европейците и да засилим европейския растеж“.
Във всяка от оценките се изтъква високият потенциал на разработването на нови форми на сътрудничество между ЕФСИ и другите източници на финансиране от ЕС. В предложението на Комисията се подчертават и потенциалните ползи от съчетаването на ЕФСИ с други фондове на ЕС и от съфинансирането от национални насърчителни банки, тъй като това са основни начини за подобряване на географския обхват на ЕФСИ, и по-конкретно за засилване на финансирането по ЕФСИ в по-слабо развити региони. Подпомагането на тези региони се увеличава с изрично споменаване на всяка индустрия, която иначе не би била обхваната от общите цели на ЕФСИ. Предлагат се също подобрения в Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси с цел създаване на постоянен поток от проекти и инвестиционни платформи и увеличаване на комбинациите с различни фондове на ЕС.
По-рано тази година страните членки поеха ангажимент да излязат със становище по предложението на Комисията на предстоящото заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на 6 декември, като вземат предвид независимата оценка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg