EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Планират държавен завод за барут

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Планират държавен завод за барут

mail18:15 | 07.03.2024прегледи 341 коментарикоментари 0


До края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут. Тоова каза в парламента министърът на икономиката в оставка Богдан Богданов. Какъвто и капацитет да изградим, в момента търсенето е огромно, отбеляза министърът и допълни: ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании", цитира думите му БТА.

В блиц контрол пред парламентарната комисия по икономически въпроси Богданов каза, че на среща в парламента с участието на председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета, е било получено уверението, че България би могла да изгради собствен завод и мощности за производство на барут. Във връзка с това вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии, известни са и "най-ограничителните моменти" при доставката на такова оборудване, колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той, обясни министърът в оставка.

Богданов отбеляза, че изграждането на подобен завод отнема три-четири години, което според него означава, че "имаме достатъчно време ние да си планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин". Първото такова плащане, дори и да имаме одобрен проект тази година, ще се очаква след около година, поясни той.

Пред депутатите министърът в оставка каза още, че българското произведство на боеприпаси през 2023 г. кумулативно надхвърля това в Европа като цяло. Произведеното у нас е необходимо както на нашите евроатлантически партньори, така и на Украйна, изтъкна Богданов. По думите му българските компании кандидатстват и по европейски програми, насочени към разширяване на производствения капацитет, като освен частните компании, го прави със собствени проекти и ВМЗ-Сопот.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg