EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"План Б" за Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"План Б" за Кипър

mail10:45 | 21.03.2013прегледи 528 коментарикоментари 0


Кипърското правителство смята да създаде инвестиционен фонд, в който да се влеят капитали от социалните фондове, православната църква и физически лица на доброволни начала. Целта е да бъде събрана сума, близка до исканата от кредиторите от ЕС и МВФ, която е в размер на 5,8 млрд. евро, за да получи външна помощ за преодоляване на финансовата криза, пише в. "Филелефтерос".
Създаването на въпросния инвестиционен фонд е предвидено в разработения от правителството алтернативен "план Б", който кипърският президент Никос Анастасиадис ще представи днес на политическите лидери и ще поиска съгласието им, за да го внесе в парламента за гласуване. Освен средства от други фондове и църквата, се очаква да бъдат намалени ставките по извънредния данък върху банковите депозити. В инвестиционния фонд се очаква да участва и Централната банка на Кипър със средства от златния резерв в размер на 560 млн. евро. Фондът ще бъде обвързан и с емитирането на облигации във връзка с очаквания добив на природен газ от откритите край острова залежи. Открит обаче остава въпросът дали кредиторите от ЕС и МВФ ще приемат алтернативните предложения на Никозия в рамките на този "план Б", пише в. "Филелефтерос". Наред с всичко това правителството в Никозия очаква и някаква "добра" новина от Москва, където втори ден продължават разговорите на кипърския финансов министър Михалис Сарис в опит да бъде намерен начин Русия да съдейства за излизането на Кипър от кризата. "План Б", който трябва да осигури на Кипър международния спасителен пакет от 10 млрд. евро, предполага също и известна руска помощ. Очакванията са приносът на Русия да не е голям, тъй като тя даде да се разбере, че не иска да разваля отношенията си с ЕС. Общите финансови нужди на острова възлизат на 15,8 млрд. евро.

Затворените банки в Кипър заради финансовата криза започнаха да създават проблеми на пазара, магазините не се захранват нормално със стоки, напълно замряла е продажбата на дрехи, обувки и автомобили, а на бензиностанциите горивото се плаща само в брой, а не с карти, алармират вестниците в Никозия днес. Пазарът е намръщен, хората харчат оскъдно и никой не знае какво ще последва, тъй като банките ще останат затворени и в следващите дни. Банките в Кипър няма да работят днес и утре, съобщи източник от правителството, цитиран от агенция Reuters. Тъй като понеделник също е почивен ден, то с тази мярка на практика банките се затварят до вторник, 26 март.  Проблеми има и при дистрибуторските компании. Гориво има достатъчно, заяви председателят на съюза на бензинджиите Стефанос Стефану, като призова потребителите да не се безпокоят. На бензиностанциите обаче горивото се предлага само срещу пари в брой, а не с карти. От бранша се оправдават, че собствениците на бензиностанции правели това, тъй като доставчиците също искали от тях да плащат в брой, а не с чекове. В момента всички трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме, докато заработят банките, казал представителят на бензинджиите.

На двудневната среща Европейски съюз - Русия, която започва днес в Москва, ще бъде обсъдена и ситуацията около Кипър.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg