EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плаващите панели - източник на електричество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плаващите панели - източник на електричество

mail13:30 | 24.03.2023прегледи 1652 коментарикоментари 0


Плаващите слънчеви панели биха могли да генерират близо 10 000 тераватчаса електроенергия годишно по целия свят. Същевременно могат да предпазят над 100 кубически километра вода от изпаряване, показва скорошен анализ, публикуван в Nature Sustainability, издание на световноизвестното списание Nature. Това е една трета от световното потребление на електроенергия.

Международният екип от изследователи зад това проучване установи също, че макар и по-скъпи от наземните инсталации, плаващите паркове са ефективно решение, тъй като:

• панелите ограничават изпарението на водата;

• водата охлажда панелите, което им позволява да работят по-ефективно при по-топъл климат и сезони;
• плаващите панели защитават местната флора и фауна, тъй като ограничават вредния цъфтеж на водораслите във водоизточниците.

Новото изследване върху слънчевата енергия се различава от предишните проучвания, защото използва данни на глобална база и актуален модел за фотоволтаичната производителност при различни условия на околната среда, разработен от Sandia National Lab на Министерството на енергетиката на САЩ. Екипът също така е получил и анализирал данни за температури, слънчева радиация и скорост на вятъра в продължение на две десетилетия от две различни сателитни системи за наблюдение на Земята.

Подобен иновативен плаващ соларен парк е в процес на проучване за изграждане в България от Profine Energy. Съвместната компания между германските Wirth Gruppe и Profine Group наскоро представи намерението си да извърши проучвания за потенциална инвестиция до 1 млрд. евро в област Монтана чрез изграждане на такъв парк на язовир Огоста. Проектът за фотоволтаичен парк е в много ранен етап, като в момента компанията извършва подробна технико-икономическа експертиза.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157