EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ПК за "Булгаргаз" и "Боташ" прие вътрешни правила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПК за "Булгаргаз" и "Боташ" прие вътрешни правила

mail13:05 | 21.12.2023прегледи 766 коментарикоментари 0


Временната парламентарна комисия по споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна комисия "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София, прие вътрешните си правила за работа.

До четвъртък членовете на комисията ще изпращат предложения за изискване на информация и документи, свързани с работата й. Депутатите ще изпращат и въпроси до институциите, свързани със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ".

Председателят на комисията Жечо Станков каза, че между 15 и 20 януари ще се изиска от институциите да предоставят нужната на комисията информация, защото се предполага, че обемът й че няма да бъде малък.

Жечо Станков припомни, че Народното събрание дава мандат на комисията да заседава един месец, като до края на тази седмица да се предложи този срок да бъде удължен. Членовете на комисията решиха комисията да работи 3 месеца. За целта председателят на временната комисия ще направи процедурно предложение в пленарна зала да се удължи работата на комисията.

БТА припомня, че със 171 гласа "за", 34 "против" и двама въздържали се парламентът реши да бъде създадена временна комисия във връзка със споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ". Предложението бе на ПГ на "БСП за България". Тя ще е съставена от 12 души, по двама от всяка парламентарна група. Тогава депутатите решиха временният орган да работи един месец и трябва да изясни и анализира условията по споразумението и неговия ефект за енергийната система на България, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години. За председател беше избран Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС в състава на временния орган, освен избрания за председател Станков, влиза и Александър Ненков. ПП-ДБ ще бъдат представени от Радослав Рибарски и Венко Сабрутев, "Възраждане" - от Йордан Тодоров и Димитър Гюрев, ДПС - от Рамадан Аталай и Хамид Хамид, "БСП за България" - от Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев, а "Има такъв народ" - от Павела Митова и Александър Вълчев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg