EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Писмо на Борисов до Туск + среща с австрийски министри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Писмо на Борисов до Туск + среща с австрийски министри

mail13:00 | 12.03.2016прегледи 2316 коментарикоментари 0


Никой не е казал, че Турция е готова за членство в ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в парламента. Външният министър обясни, че Турция не получава ускоряване на процеса по членството си в ЕС. „Това, което най-много може да получи, е отваряне на нови глави по преговорите. Това означава отваряне на нови условия, които трябва да бъдат изпълнявани”, заяви още той. По думите му няма държава, към която да се прави изключение.
Във връзка с настояването на България по време на съвета на вътрешните министри на ЕС „Ако евентуално се стигне до решение на някакъв вид визова либеразация с Турция, то предварително трябва да се заяви дата и да е ясно кога Турция ще започне да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци. Щастлив съм от факта, че българо-турски работни групи ще започнат работа по двустранния протокол между България и Турция за реадмисия на 15 и 16 март”, заяви още той.

В окончателния вариант на споразумението между ЕС и Република Турция трябва да се гарантира, че сухопътните граници между България и Турция, между Гърция и Турция и Черно море няма да се превърнат в нов маршрут за трафикантите на хора. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по повод постигнатото споразумението между Турция и ЕС във връзка с преодоляване на бежанската криза в предаването „Още от деня” по БНТ. „Има определени принципи, които са предложени от страна на Република Турция, а Европейският съвет се е ангажирал да работи по тях, но без да се е ангажирал с цялостното им приемане”, уточни той. „Преговорите продължават. Ясно е, че не всички параметри ще бъдат приети. Убеден съм в това”, допълни външният министър. Според него хубавото е, че все пак излезе посланието, че „Балканският маршрут” е затворен. „Това е целта - връщането на контрола върху външните граници на ЕС. Постигането на споразумение между ЕС и Република Турция трябва да гарантира създаването на механизми, така че и двете страни да имат ефективен инструментариум, за да могат да контролират процесите”, посочи министър Митов. „Хубаво е, че Турция се ангажира да приема обратно нелегалните мигранти, които са заловени в турските териториални води от една страна и от друга да приеме и тези, които вече са в Република Гърция, но не подлежат на международна закрила, тоест не са бежанци”, отбеляза той. По думите му, едно от нещата, които България и останалите европейски страни са успели да постигнат е именно разграничаването между двете категории хора – бежанци и икономически имигранти. „По-големият процент на хората, които навлизат в Европа не са бежанци. И това е ясно установен факт”, заяви той. „На следващия Европейски съвет ние ще настояваме за два много важни елемента, които трябва да станат част от споразумението, когато има такова. Този елемент в текста на декларацията, който казва, че трябва да се отдели специално внимание на несъздаването на нови маршрути трябва да бъде засилен. Тоест в окончателния вариант на споразумението трябва да се спомене, че сухопътните граници между Република България и Турция, Гърция и Турция и Черно море няма да се превърнат в нов маршрут за трафикантите на хора”, категоричен бе министър Митов. Той уточни, че това е било обект на обсъждане днес в Брюксел. „Аз ще го поставя още веднъж на съвета на външните министрите в понеделник и вече на големия формат на държавните и правителствени ръководители тази позиция трябва да бъде защитена”, подчерта външният министър. По думите му, вторият елемент е свързан с либерализацията на визовия режим за Турция и с това да има мониторинг дали южната ни съседка наистина изпълнява споразумението.

Писмо на Борисов до ЕС

България постави исканията си, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде постигнато след седмица в Брюксел. София обвързва подкрепа за споразумението с възможност мигранти да могат да бъдат връщани и от България, ще се търсят обективни критерии за либерализация на визите и финансова помощ. В писмото на премиера Бойко Борисов до европейските лидери и до председателите на европейските съвет, комисия и парламент се очертава позицията на България на срещата на върха следващата седмица, съобщи БНТ. В писмото Борисов припомня, че не всички външни граници на Европейския съюз са шенгенски и че на европейска подкрепа трябва да разчитат всички гранични държави, а не някои да са принудени сами да търсят решения. Проектът за споразумение с Турция, изненадващо предложен този понеделник, предизвика несъгласието на някои държави. България иска Европейският съюз да не се концентрира само върху мигрантския път от Турция към Гърция, а условието за реадмисия да важи и за сухопътната и морската турско-българска граница. Ако остане сегашното предложение - реадмисия само от гръцките острови - има опасност от възникването на нови мигрантски маршрути. България настоява и либерализирането на визите за турски граждани да стане само след влизането в сила на двустранните протоколи за прилагането на споразумението за реадмисия и се постигне осезаемо прилагане, т.е. когато се види, че Турция изпълнява ангажимента за реадмисия. София иска помощ и ресурси да получават всички засегнати от мигрантската криза страни, за да може да се гарантират ефективните реадмисия и връщане на мигранти. На 17 и 18 март на редовен съвет европейските лидери трябва да постигнат окончателно споразумение с Анкара за условията, при които Турция ще приема обратно мигранти, влезли в Европейския съюз незаконно от нейна територия. Очакваше се това да стане миналия понеделник, но изненадващи искания на Турция объркаха плановете.

Среща с австрийски министри

 Като външна граница на ЕС, България полага сериозни усилия и прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство, с цел овладяване на миграционния натиск. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с австрийските федерални министри на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил. Според българския премиер е важно всички страни на първа линия да могат да разчитат на подкрепата на ЕС за опазването на външните граници на ЕС. Той отбеляза, че предвид заложените в националния ни план мерки във връзка с мигрантския поток, България е информирала Европейската комисия относно потребностите и допълнителните нужди на страната ни. Министър-председателят изтъкна, че бихме оценили високо подкрепа и от страна на Австрия.

Премиерът Борисов посочи, че макар и към момента да не се забелязват нови тенденции в мигрантския поток, предприемаме подготовка за своевременни действия, ако е необходимо. Взимат се всички мерки и се засилва ресурсно и организационно готовността по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на мигранти. Приета е законова възможност армията да се включи в извънредните мерки по границата в случай на масиран миграционен натиск.

По време на разговора си с двамата австрийски министри премиерът Борисов аргументира и позицията, която той изразява в писмото си до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Министър-председателят добави, че очаква тя да бъде взета под внимание при подготовката на заключенията за предстоящата среща на европейските държавни и правителствени ръководители.


Снимка: http://www.boykoborissov.bg

 

 


Тагове: Митов, Туриция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg