EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пиреос банк поиска помощ от държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пиреос банк поиска помощ от държавата

mail18:00 | 15.12.2011прегледи 2295 коментарикоментари 0


Piraeus Bank, четвъртата търговска банка в Гърция, ще поиска държавна помощ от 400 милиона евро в замяна на емисия от преференциални акции за държавата, предаде АФП, като се позовава на съобщение на банката. Банката обяви намерение да вдигне капитала си с 400 милиона евро, искайки държавна помощ.
Това увеличение, което трябва да бъде одобрено от извънредно общо събрание на 23 декември, ще стане по силата на гръцки закон от 2008 година, приет в началото на кризата на банките. Законът предвижда държавна подкрепа за банките, за да се гарантира ликвидност на икономиката, се посочва в съобщението.
Подобно на другите гръцки банки, засегнати от криза на ликвидност, изтичане на капитали в чужбина и загубите, които ще понесат в рамките на гигантската операция за 50% отписване на гръцкия дълг, Piraeus Bank е заплашена от частична или пълна национализация. През първите девет месеца на годината банката е регистрирала нетна загуба от 1,153 милиарда евро заради провизиите, заделени за покриване на щетите, които тя ще претърпи при сегашната размяна на облигации.
Piraeus Bank вече прибегна през третото тримесечие до средства за спешно подпомагане от централната банка, като размерът им не бе огласен. Тя се стреми да продаде филиала си в Египет, но предполагаемият купувач Standard Chartered Bank в крайна сметка се е отказал, посочи Piraeus Bank, която контролира 866 филиала в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, като в системата й работят над 13 000 души.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg