EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пиер Луврие : Сделки & Виваком & Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пиер Луврие : Сделки & Виваком & Русия

mail07:40 | 29.03.2015прегледи 9095 коментарикоментари 3


Екип на EconomyNews.bg

Кой e  новият собственик на БТК и на още пет компании, притежавани от банкера Цветан Василев? Във вторник единственият акционер на групата LIC33, която обяви, че е осъществила сделката по продажбата, Пиер Луврие разказа в София за намеренията си.  В кои страни и региони е развивал дейността си? Това попита писмено EconomyNews.bg, в отговор получихме следните подробности.

В компетенциите на Пиер Луврие са инвестиции в средни компании с частен капитал.
Посочва се Ebitda ($50M > $300M).

Във финансовия свят Ebitda е абревиатура на Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization - печалба преди лихви, данъци и амортизации. С други думи, индикатор за финансовите резултати на компанията, която се изчислява по следния начин:
Ebitda = Приходи – Разходи (вкл. лихви, данъци, обезценяване и амортизации)
Речник
EBITDA: Печалба преди облагане с данъци, начисляване на лихви и амортизация. Показателят игнорира донякъде субективните решения на ръководството при управлението на компанията, които могат да повлияят върху окончателния финансов резултат. Изключва се влиянието на типа финансиране и метода на амортизация. Трябва да се има предвид, че мениджърските решения могат да влияят върху обектите, влизащи в изчислението.

Освен това в резюмето за Пиер Луврие са отбелязани миноритарни и мажоритарни дялове от развиващи се компании и умения за капиталови преструктурирания, консолидация, корпоративно управление, маневреност в конкретни ситуации.

Ето и какъв е опитът му в бизнеса.

Вече е известно, че компанията LIC33 е съвсем млада и е специално създадена заради сделката в България.

Освен това Пиер Луврие е неизпълнителен директор в Rusgrain Holding от април 2010 г. досега. Самият холдинг е създаден през 2004 г. В компанията оглавява одитния комитет, също и корпоративните финанси и компенсации. Компанията е специализирана в производството, преработката и реализацията на зърно, маслодайни зърнени култури и комбиниран фураж, в месото и млечните промишленост, производство на семена и търговски операции, свързани със земеделската продукция. Компанията притежава и 6 ферми за птици и яйца. Днес холдингът е едно от най-големите руски земеделски стопанства, които осигуряват пълен производствен цикъл на отглеждане, преработка, съхранение и търговия със селскостопански продукти. Адресът за контакти е в Москва.

Любопитно е, че през ноември миналата година е прекратил участието си в CFG Capital след 11 години начело на компанията. Сайтът силно наподобява този на LIC33, както и изявлението, че това е независима компания на руския пазар, която не е в партньорски отношения с нито едно местно физически лице или фирма, като същото се отнася и за всички директори в компанията. Изтъква се, че работата е в съответствие с международните стандарти и няма връзка с политически личности. Очевидно изявлението е провокирано от публикация в руския вестник „Ведомости” от ноември 2014 г., в която се твърди за подобни връзки, без обаче да е потърсено мнението на самите CFG Capital, нито да им се даде възможност за опровержение. „Поради неблагоприятните пазарни условия, CFG Capital обмисля прекратяване на дейността си в Русия и спира по-нататъшни инвестиции за неопределен период от време”, се посочва още на сайта на компанията, която се описва като инвестиционна компания с частен капитал с интерес към бързо развиващи се предприятия на европейските пазари, с акцент върху Русия и страните от ОНД. Целевите дружества са с EBITDA между $50 млн. и $300 млн. Луврие има миноритарни дялове в 18 фирми. Адресът за контакти е в Никозия, Кипър.

Пиер Луврие е бил неизпълнителен директор между 2010 г. и 2012 г. в „АвтоСпецЦентр” – компания, специализирана в широк спектър услуги за автомобили - продажби, гаранционен и извънгаранционен сервиз, продажба на резервни части и аксесоари, тунинг, допълнителни услуги като оформяне на заеми и застраховки. Компанията, съществуваща от 1998 г., работи със световни брандове като Porsche, Audi, BMW, Volkswagen, Nissan, разполага с 27 дилърски центрове в Москва и Подмосковието и 3300 души персонал.

В кариерата на Пиер Луврие могат да се отбележат 5 месеца като асоцииран директор в московския офис на KPMG. Изглежда негова задача е била придобиването на 100% от руска застрахователна компания, попадаща в Топ25 на местния пазар.

Две години – от 2001 до 2003, Пиер Луврие е бил партньор в M&A International – компания, работеща на Бенелюкс пазара, в чието поле на действие са сливания и придобивания, проблемни ситуации, преструктуриране на дългове и др. Като стойност на сделките е посочена цената от 1,2 млрд. евро.

Девет месеца – от април до декември 2001 г. Луврие е бил старши консултат в Accenture – компания за консултантски и аутсорсинг услуги - с приблизително 319 000 служители; офиси и в повече от 200 града в 56 страни; и нетни приходи от $30,0 млрд. за фискалната 2014 година.

Осем месеца – септември 2000 г. до април 2001 г. е консултант в компания със 125-годишна история Arthur D. Little. Отговарял е за интеграцията след сливането на две частни швейцарски банки. Освен това е ръководил дю дилиджънс и оценка на изпаднал в затруднение швейцарски търговец, листван на борсата.

И, разбира се, това, което бе изтъкнато при официалното представяне на Пиер Луврие в България, е че едва 26-годишен продава IT- компания, на която е съосновател.

В биографията му присъстват и два месеца работа в МОТ – Международната организация по труда. Това се случва през 1997 г.

Пиер Луврие владее френски, английски, руски, немски и италиански. Дипломира се през 1998 г. в Université catholique de Louvain, гр. Льовен, Централна Белгия.

Днес този човек даде заявка, че има намерение трайно да се установи на българския пазар. Това, разбира се, може да стане единствено след одобрението на сделката за Виваком, НУРТС, Дунарит, Авионамс, ГАРБ и Фърст диджитъл от съответните български и европейски компетентни органи.

Виваком отрича официално промяна на собствеността

На 24 март на сайта на телекома бе публикувано прессъобщение на компатанията по повод твърдения, че има промяна на собствеността. Ето какво се отбелязва като официална позиция на Виваком:

"През последните няколко години VIVACOM промени телеком пазара и днес е телеком доставчик номер едно в България. Ние предлагаме най-пълния набор от услуги на пазара – фиксирани, мобилни, телевизия и интернет. VIVACOM обслужва милиони потребители и осигурява интерактивни, иновативни и сигурни продукти и услуги. Акционерите приветстват проявата на интерес към компанията от страна на всеки потенциален инвеститор, който е сериозен, уважаван и в добро финансово състояние. Процесът от проява на интерес до сключване на сделка обикновено отнема от няколко месеца до няколко тримесечия. Промяната на контрола над VIVACOM изисква стриктен процес на одобрения както от страна на акционерите, така и от българските и европейски регулатори. На този етап ние не сме информирани за действия или сделки, които са довели или биха довели до промяна в собствеността на мажоритарния дял на компанията. Такава промяна би довела до промяна в контрола над управлението й според Проспекта за облигационен заем, но към настоящия момент това не е налице. Ще продължим да работим за да посрещаме нуждите на нашите клиенти, да се съобразяваме както с интересите и изискванията на притежателите на облигации, служителите и акционерите, така и на регулаторните органи. Основната ни мисия и отговорност е да продължим да работим с всички заинтересовани страни и да осигуряваме най-добрите услуги на пазара. Компанията е в много добро финансово състояние и обслужва всичките си задължения навреме. Всичките ни дейности, включително инвестиционната програма, се осъществяват според плановете ни за 2015 година. Подготвени сме и имаме необходимия финансов ресурс да инвестираме в изграждане на LTE мрежа веднага, щом КРС даде разрешение за използването на необходимите честоти. Финансовите резултати на компанията за 2014 година ще бъдат публикувани на 30 март 2015."
Коментари на експерти
Държавата трудно ще намери механизъм за блокиране на сделката с LIC33, заяви в за тв Bulgaria On Air финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Тодоров уточни, че ако страна по една сделка е Агенцията за приватизация, такива механизми има, а ДАНС може да проучи капиталите, с които оперират инвеститорите и евентуално да не се даде съгласие. Когато обаче сделката е между двама частни инвеститори, не е основателно да се искат гаранции. Златната акция на държавата в БТК вече не е активна, припомни той.

Големият въпрос е каква е целта на държавата, която трудно ще намери механизъм за блокирането на сделката, допълни експертът. Според него е важно да има възможност финансисти с висок авторитет да участват в законодателните процеси и да се изясни накрая какво се е случило в КТБ. Финансистът изтъкна, че LIC33 не е познат за инвестиционна общност инвеститор „и като че ли няма сериозни инвестиционни сделки“. По думите му основната цел на компанията изглежда е придобиването на контролирани от г-н Цветан Василев активи. „Така, че това е един защитен ход от страна на г-н Василев да не позволи тези компании да бъдат овладени или от негови противници или от българската държава във връзка с покриване на задълженията на КТБ“, коментира Тодоров. Той подчерта, че случаят с LIC33 продължава финансовата война между бивши партньори. - „Целта на тази финансова война в началото беше овладяване на контрола в КТБ и контрол на компаниите, чиято покупка е финансирана от КТБ. По това нищо не се е променило“, заяви финансистът.

По думите му единственото позитивно нещо досега от случилото се около КТБ е, че не е допуснато дестабилизиране на банковата финансовата система. Той обаче подчерта, че това се дължи по-скоро на доброто състояние на банките, а не на институциите, които ги контролират.

Ако държавата позволи на компанията LIC33 да придобие най-важните и опасни активи за нея, това ще е бъде национално престъпление. Това мнение изрази предприемачът Христо Грозев, който за кратко бе съдружник с Огнян Донев и Любомир Павлов при закупуване на в. Труд, 24 часа и 168 часа.
Руската връзка на Пиер Луврие е очевидна, смята Грозев. "Нека да разгледаме какво е правил господин Луврие през последните 5 години. Той бе едно от лицата за търговия със зелени храни, той бе и "собственик" на един голям инвестиционен фонд CFG Capital, който управляваше, според официалния му сайт, 2 млрд. долара. Никога не се даде обяснение какви са тези пари, от къде са. Винаги се отговаряше на медиите, че не се дават коментари за произхода на парите на фонда. В кипърския търговски регистър се оказа, че до преди година и половина Луврие е управлявал фонд на Михаил Фридман, собственикът на Alpha bank, една от най-големите банки в Русия, близки до Кремъл. Малко след това той продава 50% от този Фонд на неизвестен купувач, скрит удобно зад белгийско дружество, чиято дейност, по думите на официалния сайт, е да прикрива реално самоличността на реалния собственик. Така че преди година господин Луврие става собственик на Фонд, който 50% е на Alpha bank и 50% на неразкрито на обществеността лице." - заяви Грозев.'

Ето и блиц отговори на още поставени от EconomyNews.bg въпроси към г-н Луврие:

Какъв е механизмът за търсене и откриване на подобен тип сделки?

Както отбелязах вчера по време на пресконференцията, екипите следяха ситуацията в продължение на месеци. Съществуваха отношения с екипите на бившия собственик на българските компании. Ето защо беше лесно да се влезе в контакт с него.

Кои са първите мерки за стабилизиране на българските компании, по-конкретно Виваком и Дунарит?

Първият етап предвижда рефинансиране и/или погасяване на най-неотложните дългове.

Какви инвестиции се предвиждат отвъд вече неколкократно споменатите 900 млн. евро, които трябва да покрият дълговете на компаниите?

Предвижда се да бъдат платени всички задължения, които бъдат доказани като такива. Това са общо 900 млн. евро, но падежът на дълга се разпростира в продължение на няколко години. Освен това, ние работим с ръководствата, за да определим колко трябва да се инвестира.

 


 
Коментари
 
Кико - 27-03-2015 г. 11:30:32

Бе да ви кажа като почнете с тая Русия да се впрягате все едно е империя на злото , а човека няма и връзка с Русия

Весо - 27-03-2015 г. 11:33:13

То човек да не се ожени за рускиня, значи, веднага ще го изкарат сатана.

Ваня - 27-03-2015 г. 14:05:57

Нещо започна да се преекспонира тоя въпрос с Русия. Започвам да се питам тая истерия от къде дойде, от американците ли?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886