EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пивоварите от ЕС подписаха за етикетите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пивоварите от ЕС подписаха за етикетите

mail06:30 | 24.09.2019прегледи 663 коментарикоментари 0


В Брюксел асоциациите на пивоварите от държавите в ЕС подписаха Меморандум до 2022 г. на етикетите на бирените бутилки и кенове да се предоставя информация за съставките и енергийната стойност на пивото. Амбициозните цели бяха договорени доброволно с ЕК и бяха приети от Общото събрание на Пивоварите на Европа през юни тази година. Целта на меморандума е компаниите да поемат отговорност за въвеждането на тази практика, а браншовите организации да подкрепят тези усилия, включително чрез мониторинг и широка отчетност.

Подчертан беше и фактът, че вече четири години членовете на Пивоварите на Европа доброволно изписват съставките и енергийната стойност на етикетите на продукцията си в съответствие с Регламент 1169/2011. С днешна дата в Европейския съюз 2 от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 бири - за съставките. В същото време България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация. 

Меморандумът за разбирателство и Brewers' Ambition 2022 бяха подписани от 37 организации, включително 25 национални асоциации на пивоварите. На събитието бяха представени стотици различни марки бира от цяла Европа, включително и от България, които показват доброволното прилагане на изискванията за етикиране. Това демонстрира мащаба на ангажимента и все по-голямото разнообразие в бирения сектор на стария континент, който вече включва над 9500 пивоварни.  

Най-общо една европейска лагер бира тип Пилзен има 90 - 92% вода, 4,2% алкохол, 2,9% въглехидрати, 0,3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0,2% фибри, 1000 микрограма/л. фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.

Според изпълнителния директор на Съюза на пивоварите в България, Ивана Радомирова "За пивоварния сектор е голяма чест и в същото време отговорност, че еврокомисарят по здравеопазването Андрюкайтис официално подписа Меморандума за разбирателство и Brewers' Ambition 2022. На събитието присъства и генералният секретар на една от най-големите антиалкохолни организации - Европейския алианс за алкохолни политики EUROCARE,  което показва, че усилията на пивоварния бранш имат позитивен ефект както за по-доброто информиране на потребителите, така и за намаляване на злоупотребата с алкохол.“

В рамките на събитието,  генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон коментира, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло. Конкретно за пивото, той заяви, че през последните пет -шест години консумацията на бира в Европа се стабилизира и дори леко се повиши за последните две години.  В същото време безалкохолната бира вече има сериозен дял в общия обем на бирения пазар, което се очертава и като трайна тенденция.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg