EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Печатът: София и Бургас икономически центрове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Печатът: София и Бургас икономически центрове

mail09:07 | 15.11.2013прегледи 1361 коментарикоментари 1


София и Бургас са икономическите центрове на България, показва доклад на Института за пазарна икономика. Областите Разград, Силистра и Сливен са в най-лошо социално-икономическо състояние - най-зле демографски и с най-нисък брутен вътрешен продукт на човек на населението, пише 24 часа.

Заради констатираните икономически дисбаланси България остава под наблюдение на Европейската комисия заедно с още 7 държави. Тези дисбаланси бяха засечени през април тази година, когато Брюксел открои като проблеми високата задлъжнялост на частния сектор, негативното развитие на външната позиция на страната, слабата конкурентоспособност и влошаването на пазара на труда. За да изпадне от списъка, страната трябва да поработи по седем направления, сред които пенсионна реформа, заетост и социално включване, образования и здравеопазване, съобщава Капитал Дейли.

Близо всеки четвърти лев от разходите на бюджета отива за социално подпомагане и грижи, обяви социалният министър Хасан Адемов при приемането на финансовата рамка за догодина на първо четене. Той поясни, че 3 милиона българи ще получат някакъв вид социално плащане, ще бъдат осъвременени пенсиите на 2 милиона и 200 хиляди граждани, посочва Дума.

Управляващите очевидно са забравили как обвиняваха ГЕРБ, че са превърнали България в полицейска държава с масовото и безконтролно подслушване. При приемането на бюджета за 2014-а на първо четене стана ясно, че необосновано се увеличават парите точно за подслушване и следене. Бюджетът на ДАНС също скача с близо 30 милиона лева, посочва Сега.

Брюксел ще спре днес плащанията към България по Оперативна програма "Околна среда" заради груби нарушения на правилата при провеждане на обществени поръчки, посочва Преса, като се позовава на високопоставени източници. Според вестника срокът страната ни да се поправи е шест месеца.

Сливането на празниците с "подаряване" на допълнителни почивни дни да се компенсира с пропорционално орязване на годишния отпуск, вместо както сега - с отработване, предложи червеният депутат и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия Петър Кънев. Правителството взе решение за допълнителна работна събота на 21-ви декември, за да се съберат общо пет почивни дни по Коледа, отбелязва Монитор.

Всеки трети търговец крие оборот, сочат първоначалните данни от акция на НАП, което започна в началото на месеца. Най-много обороти се крият в търговията на дребно. След действията на данъчните обаче в последните години има дисциплиниране на търговците, пише Труд.

10 дни след като гръмна скандалът с Христо Бисеров, следствието го вика на разпит. Очаква се срещу бившия депутат да бъдат повдигнати обвинения за пране на пари и невярна декларация пред Сметната палата. Доведеният син на Бисеров - Ивайло Главинков, също ще бъде на разпит днес или най-късно в понеделник, информира Стандарт.

3 хиляди снегопочистващи машини чакат първия сняг, посочва Новнар, като цитира регионалния министър Десислава Терзиева. Още от днес всички фирми ще започнат да обработват пътищата в страната за зимни условия.
 


 
Коментари
 
Sa6o - 23-01-2014 г. 14:50:48

Стара Загора е по-голям икономически център от Бургас. БВП, средни заплати са доста по-високи от Бургас, а безработицата пък по-ниска.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg