EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петрол и протести обсъжда енергиен форум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петрол и протести обсъжда енергиен форум

mail11:20 | 21.02.2011прегледи 883 коментарикоментари 0


Вълната от протести, която обхвана Близкия Изток и вдигна цената на петрола над 100 долара за барел, вероятно ще бъде в центъра на срещата в Саудитска Арабия, организирана тази седмица с цел да се изгладят различията между държавите потребителки и държавите производителки на петрол, предаде Ройтерс. На започващия утре Международен енергиен форум са поканени близо 100 страни, сред които 12-те страни членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) начело със Саудитска Арабия. Според източници не всички поканени ще присъстват, като петролният министър на Иран - страната, която е вторият по-значимост износител на черно злато след Саудитска Арабия и председателства ОПЕК в момента.Това означава, че обсъжданията на ОПЕК извън официалната програма ще имат неофициален характер, макар че Саудитска Арабия може да поеме едностранен ангажимент за добива на петрол, както е правила и преди, за да се опита да успокои пазарите. Водещият износител на черното злато, който има свободен капацитет за добив от 4 милиона барела дневно, съобщи, че винаги е готов да доставя допълнително петрол, ако е необходимо. Добивът на страната стабилно се е увеличил, макар че износът не е нараснал.
Саудитският министър на петрола Али ал Нуейми, който ще открие срещата с реч във вторник, не е говорил пред публика от края на януари, когато отбеляза, че пазарът е добре снабден.
Официалната програма за форума включва дискусии за пазарите и нормите, като събира страните членки от ОПЕК и от Международната агенция за енергията (МАЕ), която представлява интересите на страните потребителки. МАЕ, чийто постоянен секретариат се намира в Риад, обяви, че се бори за ограничаване на пазарната нестабилност. Едно от тези нейни усилия е Съвместната инициатива за данни за петрола, за да се подобри прозрачността на пазарите.Критиците обаче отхвърлят форума, определяйки го като говорилня и отбелязват, че цените на петрола са много нестабилни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161