EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Петрол гейт продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петрол гейт продължава

mail17:50 | 30.11.2010прегледи 2678 коментарикоментари 0


"Май е имало натиск от друга страна". Това заяви един от основните акционери на"Петрол холдинг" АД Денис Ершов. Той коментира изказванията за това, че е оказвал натиск над длъжностни лица от Агенцията по вписванията.
До констатацията, че май натискът върху Агенцията е от друга страна стигна, след като каза, че почти половин година от ведомството нито отказват, нито вписват документите. Преди него Иван Кутевски каза, че по документите, които той е подал в агенцията трябва да има произнасяне или да, или не, а "не трябва да има закачане на габърчето там да висиш лекичко на пирончето и да размахваш краченца във въздуха вдигнат и това, ако вие ми кажете, че се прави ей така, аз нищичко няма да повярвам". Самият Денис Ершов бе категоричен, че никога не се е срещал с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, както и с временно отстранения директор на Търговския регистър Боян Терзиев. И Иван Кутевски заяви, че не ги познава. "Какво става изведнъж - някой е много недоволен от тази агенция. А ние за тази агенция знаем само, че е едно гише – едни документи, които се дават, които са нормални документи и трябва да отидат да се внесат. Аз знам, че тази агенция трябва да ми каже Иване, тези документи стават или не стават, значи аз съм дал едни документи, които агенцията ги е приела на гишето. От тук нататък тя 6 месеца, някак си не е така любезна това става ли или не става", каза Кутевски. "Големият проблем е, че вече няколко години тази компания г-н Събев смята за своя лична собственост и ни смята за партньори само в случаи, че мненията ни съвпадат. Във всички други случаи той се ръководи само от своите лични мнения и желания", каза другия голям акционер в дружеството Александър Мельник. Той каза още, че показателна е и сегашната ситуация, когато по думите му мнозинството от акционерите са отстранени от компанията. Според Мельник грешката им е, че са се доверили на своя партньор, но ситуацията в компанията преди две години е била съвсем противоположна на сегашната. Час след началото на пресконференцията Денис Ершов емоционално заяви, че болката му е съвсем различна от кризите в компанията: "много е неприятно когато те предава и лъже един близък приятел, а аз му вярвах на 100%".
Самият Ершов преди това обяви, че Митко Събев е човек, който от хазартни подбуди е разпилял 200 млн. евро - техни общи пари, чрез борсови спекулации, освен без знанието на другите акционери и е оформял лично спрямо себе си активи на холдинга. Коментарът му беше по повод изказването на Митко Събев, че точно спазва закона. Ершов бе извадил 20 цитата от пресконференцията на Събев, на която той поиска оставката на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. В други, негови цитирани днес думи, той пита дали възнамерява "Петрол" да участва в проекта "Южен поток". Денис Ершов призна днес, че "Петрол" действително възнамерява да участва в проекта "Южен поток", но по думите му това е "малко косвено участие, защото аз обсъждах с "Газпромнефт" въпроса за доставка на гориво през "Петрол" АД за строителните организации, които ще строят тръбопровода".
Ершов показа и заявление на Иван Шестак, че Денис Ершов не му дължи 22 милиона евро. За последните 5 месеца, ние сме увеличили два пъти продажбите, казал преди седмица Събев. Бихме желали всички това да е истина, каза днес Денис Ершов, но за съжаление не е така. Той обясни, че всеки ден получава sms – и с обема на продажбите в компанията и заяви, че той не само, че не се е увеличил два пъти, но и е намалял със 7% в сравнение с миналата година. Въпреки това, той успокои, че ако се сравнят с резултатите на други петролни фирми, по думите му резултатът не е толкова лош. Денис Ершов отговори и на 7 – те въпроса, които Митко Събев му зададе. От отговорите му стана ясно, че той действително е бил лишен от статута да пребивава постоянно в Монако, но единствената причина за това е била България. Каза, че за първи път чува, че има образувано за досъдебно производство разследване срещу бившия изпълнителен директор на "Петрол" АД Цветан Димитров. Заяви обаче, че знае за разследвания по отношение на Митко Събев, Орлин Тодоров, Светослав Йорданов и Йордан Георгиев. Знае го, защото "и аз, и Александър сме давали показания по този случай", каза Денис Ершов. "Ние се надяваме на решенията на съда и на другите компетентни органи", така той описа очакванията си от пресконференцията. Стана ясно и че фирмата в лицето на Митко Събев е била изключително щедра към нейни служители юристи. Преди 2 месеца Денис Ершов и Александър Мельник разбрали, че за дело, което така и не се е състояло с "Лукойл" на един от адвокатите е било платено 8 милиона лева. Денис Ершов каза, че всички всички фирми в холдинга са закъсали. Призна обаче, че Петрол е показала една, по думите му "неголяма печалба". Денис Ершов каза, че активите на холдинга са много и може би след 3 години те ще могат да бъдат продадени добре, но сега това не е било възможно.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101