EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет години за скоростен път Русе-Свиленград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет години за скоростен път Русе-Свиленград

mail13:01 | 10.04.2013прегледи 614 коментарикоментари 0


Русе, Мартин Пенев, БТА
От четири до пет години е срокът, в който може да бъде проектиран и изграден скоростният път Русе-Свиленград. Това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос президентът Росен Плевнелиев.
По думите му скоростният път ще бъде обект на публично-частно партньорство. "Това е най-сигурният начин да го направим, тъй като по него има достатъчно трафик, както и заявен интерес от Катар.
Вярваме, че и Китай също ще се включи в процедурата", посочи президентът и очерта етапите, през които ще премине осъществяването на проекта. По думите му първо трябва да се направи оценка на трафика и на проекта. Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ вече е започнало работата.
Плевнелиев съобщи, че до две седмици Министерският съвет ще отпусне два милиона лева на МРРБ, за да може да се направи тази оценка на световно ниво, като ще се ползват опитни компании. Това ще отнеме шест месеца, като паралелно ще има работа и по идейния проект на трасето и за това ще са нужни от шест до осем месеца.

"Към края на годината се планира мое посещение в Катар. Надявам се на най-високо ниво тогава да си стиснем ръцете за техния стратегически интерес към този проект. Очаква се мое посещение и в Китай", обясни президентът.Третият етап е свързан със започването на подготовката на тръжната процедура, което ще отнеме 3-4 месеца. Плевнелиев изрази надежда, че през пролетта на следващата година би могла да започне и тръжната процедура за избор на партньор на България за строителство и експлоатация на концесия чрез публично-частно партньорство по цялата отсечка от Русе до Свиленград.
"Самото строителство за тази стратегическа за България инфраструктурна връзка ще отнеме поне 2,5 години. Отделно, за строителното разрешение ще е нужна поне година", допълни президентът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg