EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет администрации вече са електронни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет администрации вече са електронни

mail15:00 | 06.12.2011прегледи 450 коментарикоментари 0


Днес бе даден старт на електронен обмен на документи между пет държавни администрации - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Министерството на външните работи, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Агенция „Пътна инфраструктура” и ДП „Ръководство въздушно движение” . Документите вече в тази ведомствата ще се изпращат и получават по електронен път. Свързаните администрации ползват една и съща документна система.
Електронният обмен на документи ще спести време, ще повиши ефективността на администрацията и ще намали разходите на ведомствата, каза по време на демонстрацията министър Московски. Той добави, че това е една от първите сериозни стъпки за наваксване на изоставането от последните години в областта на електронното управление.
Министър Московски даде пример с документооборотната система на МТИТС. От въвеждането й през 2003 година досега, в нея са обработени над 370 000 документа. От януари до 1 декември 2011 г. в системата са постъпили 48 366 броя документи. След старта на електронния обмен с други администрации, само МТИТС ще спести най-малко 300 000 лв. годишно за куриери, които носят на ръка хартиени документи.

Пет милиона лева ще пести новата система за електронен документооборот на държавните ведомства, каза Бойко Борисов, който даде старт на електронен обмен на документи. До няколко месеца всички министерства трябва да работят по този начин, посочи той. Такива услуги се подготвят в здравеопазването и в образователната система, както и в НОИ и НАП. Борисов поиска спешна среща с Националното сдружение на общините, за да може и администрациите на местната власт да се включат в тази система.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg