EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Перник и Плевен:Протест на миньори&енергетици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Перник и Плевен:Протест на миньори&енергетици

mail15:30 | 24.09.2014прегледи 2017 коментарикоментари 0


За няколко минути днес миньори и енергетици от  най-голямото въгледобивно предприятие в Перник "Мини открит  въгледобив" и местната "Топлофикация" блокираха движенето по  Главен път Е-79 на кръстовището край пернишкото село Драгичево.  Не желаем да пречим на пътуващите граждани, само искаме да бъдем забелязани и да си получаваме редовно изработените пари,  заявиха недоволните.
Просрочените задължения на НЕК към пернишката "Топлофикация" са 6,7 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на дружеството  Кремен Георгиев. По думите му след няколко дни ще излезе още  една фактура за произведена от ТЕЦ "Република" електроенергия на стойност над 2,5 млн. лв., която също ще бъде дължима в слеващ  период. Няма никакви преводи от НЕК, това вече се отразява на
заплащането на хората, заяви Георгиев.
Според него на пернишката "Топлофикация" се налагат  ограничения върху производството на електроенергия. Дори често  от нас се иска нощем да спираме централата, каза още Георгиев.  По думите му това означава да бъдат лишени от топлоенергия  жителите на Перник, което е в нарушение на лицензионните  задължения на дружеството. Според Георгиев новите правила за  търговия с електрическа енергия не кореспондират с останалото  законодателство.
Протестът не е свързан с изборите, а със запазване на  работните места в българския въгледобив, няма за кога да чакаме, заявиха недоволните. Това е вторият протест на миньори и  енергетици от Перник. Миналата седмица те блокираха за първи път кръстовището край с. Драгичево в подкрепа на колегите си от  мина "Черно море".
Стотина работници от "Топлофикация"-Плевен, които не са на смяна, блокираха за около част главния път за Русе - трафикът бе пренасочен от полицията по обиколен маршрут. Йордан Василев - заместник-изпълнителен директор на дружеството, заяви, че протестът ще продължи, докато НЕК не изплати задълженията си за изкупена електроенергия от ТЕЦ-Плевен, които са на стойност 27,4 млн. лева. Това е причина дружеството да има задължения към "Булгаргаз" 26,2 млн. лв. и на практика поставя топлоцентралата под заплахата да й бъде спряно или намалено подаването на газ. НЕК забавя заплатите на близо 200 работници в Плевен, отлага плащания, което се отразява на дейността на "Топлофикация", каза Василев. От "Булгаргаз" заплашват, че ще им наложат санкции при подаване на газ.
На практика плевенската "Топлофикация" е трета по големина в страната - след софийската и пловдивската - с 28 000 битови абонати и 1600 стопански потребители, които могат да пострадат, заради неиздължените плащания на НЕК към ТЕЦ-Плевен, коментираха протестиращите, които днес са организирани от КНСБ. Те са изпратили декларации до министър-председателя и ресорните
министри, че ще продължат действията си, докато не се реши проблемът. Ако не ги чуят, са решени да се преместят в София, каза областният лидер на КНСБ Янчо Андонов. Утре акцията за блокиране на пътища в района на Плевен ще продължи.

Източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886